Ilka Štuhec svetovna prvakinja v smuku

Ilka Štuhec je nova smukaška svetovna prvakinja. V St. Moritzu je prepričljivo premagala vse tekmice, drugouvrščeno Avstrijko Stephanie Venier je ugnala za 40, Amričanko Linsdey Vonn na tretjem mestu pa 45 stotink sekunde.

Vodilna v smukaškem seštevku svetovnega pokala je nastopila s štartno številko sedem in se v cilju veselila zelo dobre vožnje, pripetila se ji je le drobna napaka v srednjem delu proge, zato je na zadnjem vmesnem času zaostajala pet stotink za Avstrijko Stephanie Venier. Predtem je nanizala najhitrejše vmesne čase, tudi v cilju pa je ura pokazala, da je 40 stotink hitrejša od Venierjeve. Bron je pripadel Lindsey Vonn, ki je nabrala 45 stotink zaostanka za Štuhčevo, leta 2008 mladinsko svetovno prvakinjo v smuku.

Krik Ilke Štuhec ob podelitvi rož najboljšim trem. Foto: Reuters
Krik Ilke Štuhec ob podelitvi rož najboljšim trem. Foto: Reuters

Kot je Ilka povedala v prvi izjavi za TV Slovenija, ji je v cilju po izjemni vožnji odleglo: “Dala sem si duška in zakričala. Neverjetno je, ko prideš in je na semaforju zeleno, prevzameš vodstvo .. Zdaj moram imeti malo živčno vojno, moram počakati.”

Štuhčeva je bila že pred tekmo prva favoritinja za zmago, saj je bila v sredo in četrtek najhitrejša na obeh treningih smuka. Smuk je bil za 26-letno Mariborčanko popravni izpit po 11. mestu na superveleslalomu in odstopu na petkovi kombinaciji, ko je bila po skrajšanem smuku, ki ga ni idealno izpeljala, druga, nato pa je v slalomu odstopila že pri tretjih vratih.

Decembra je zmagala na treh smukih za svetovni pokal – dveh v Lake Louisu in enem v Val d’Iseru. Na zadnjem pred dvema tednoma v Cortini je bila tretja za Laro Gut in Goggio. Gutova se je v petek na slalomskem ogrevanju poškodovala in že končala sezono.

Sonja Kolarič

Leave a Reply