Inovativni opozorilni sistem vplival na skoraj 90 odstotno znižanje števila prometnih nesreč

Z opozorilnim sistemom COPS@road, ki služi za izboljšanje prometne varnosti na nepreglednih cestnih odsekih, so v občini Starše na enem izmed nepreglednih križišč, število prometnih nesreč zmanjšali za kar 87,5 odstotka.

Sistem COPS@road oziroma Colision Prevention Safety System deluje na principu povezave z nadzornim centrom preko GPRS povezave in beleži podatke o gostoti in hitrosti prometa.

Sistem je glavni krivec za drastično znižanje števila prometnih nesreč v nepreglednem križišču v Brunšviku v občini Starše, saj je njegova uporaba prispevala k znižanju prometnih nesreč za kar 87,5 odstotka. Tako imenovani opozorilni detektor mrtvega kota, so kljub uspešnemu delovanju še dodatno nadgradili in izboljšali, po besedah direktorja mariborske družbe A. s. K. Petra Koruna, »omogoča detekcijo vozil, tudi takrat ko cesta ni ravna in pregledna,« kar omogoča dodaten oddaljeni senzor.

sign 1
S pomočjo sistema COPS@road, so v enem izmed nepreglednih križišč, število prometnih nesreč zmanjšali za kar 87,5 odstotka. (Foto: inc.com)

Senzor preko brezžične povezave informira centralno enoto, in tako sistemu omogoča zaznavanje prihoda vozila še preden ga opazi udeleženec cestnega prometa.

Namestitev »učinkovitega in cenovno ugodnega sistema za izboljšanje prometne varnosti« ne predstavlja večjega posega v obstoječo infrastrukturo, dodaten plus sistema predstavlja njegovo napajanje na sončno energijo.

Po besedah Koruna, predstavitelja izboljšanega COPS@road sistema, ki s pomočjo mikrovalovnih senzorjev zaznava udeležence v prometu, gre za inovativni opozorilni sistem za nepregledne cestne odseke, ki voznika dodatno opozarja na možnost trka, ravno zaradi nepregledosti.

 

Leave a Reply