Inštitut Jožef Stefan v letu 2013 žel uspehe

Vsako novo leto s seboj prinese vzpone, padce in premike naprej. V iztekajočem se letu 2013 se je ogromno premaknilo tudi na področju znanosti. Za kar nekaj dosežkov so “krivi” raziskovalci z inštituta Jožefa Stefana, ki so poskrbeli, da je bilo letošnje leto polno uspehov.

Foto: www.ijs.si
Foto: www.ijs.si

Eden izmed pomembnejših dosežkov raziskovalcev je vsekakor njihov prispevek k potrditvi Higgsovega bozona. Tega sta Englert in Higgs odkrila zgolj v teoriji, 4. julija 2012 pa sta znanstveni skupini detektorjev CMS in ATLAS, pri katerem Odsek za eksperimentalno fiziko osnovnih delcev sodeluje že skoraj dve desetletji, iz Cerna sporočili, da resnično obstaja bozon z maso približno 127 GeV/c2, ki se z zelo majhnim odklonom ujema z maso Higgsovega bozona.

Slavil pa je tudi Odsek za inteligentne sisteme. Ekipa z IJS je namreč zmagala na mednarodnem tekmovanju v prepoznavanju aktivnosti. To prepoznavanje je zelo pomembno v sistemih ambientalne inteligence, ki morajo razumeti uporabnikovo stanje in mu ponuditi tisto, kar potrebuje. Znanstveniki z Odseka za inteligentne sisteme so se tekmovanja na način, da so v laboratoriju, opremljenem kot stanovanje, aktivnosti poskušala prepoznavati z dvema pospeškomeroma, ki so ju všili v oblačila.

Ekipi Odseka za kompleksne snovi in Odseka za sintezo materialov je uspelo odkriti feromagnetizem v suspenziji magnetnih nanoploščic, kar na kratko pomeni, da jim je uspelo sintetizirati prvi tekoči kristal. Več o tem si lahko preberete na tej povezavi.

Poleg zgoraj naštetih odkritij, ki so le delež vseh znanstvenih dosežkov, pa jim je na Inštitutu Jožef Stefan uspel preboj tudi na bolj praktičnih področjih, uporabnih za splošno javnost. Odsek za molekularne in biomedicinske znanosti je odkril, da encim fosfolipaza A2 pospešuje rast rakavih celic. Iznašli so tudi način zaviranja pridobitve odpornosti na antibiotike, kar bo pripomoglo k hitrejšim zdravljenjem bakterijskih okužb. Odsek za tehnologijo površin in optoelektroniko je razvil postopek za prevlečenje bombažnih tkanin s snovjo, ki je odporna na vodo in olje, kar pomeni, da bi takšne bombažne tkanine bile sposobne samočiščenja – če bi želeli očistiti tkanino, bi jo morali enostavno pokapati z vodo in umazanija bi zdrsnila z nje. Posvetili pa so se tudi prehrani. Odsek za računalniške sisteme je v sodelovanju z Pediatrično kliniko UKC Ljubljana in Zavodom za zdravstveno varstvo Kranj razvil mobilno aplikacijo eDietetik, s pomočjo katerega lahko odčitate črtno kodo prehrambnega izdelka v trgovini, na telefonu pa se vam bo v realnem času izpisala hranilna vrednost izdelka.

Martina Drobne

Leave a Reply