Iskratel načrtuje v prihodnjih petih letih investirati 5.000.000 € v obetavne startupe iz regije

Iskratel namerava kot eden vodilnih evropski proizvajalcev in ponudnikov info-komunikacijskih rešitev, ki je prisoten v več kot 30 državah po vsem svetu, v prihodnjih petih letih v obetavne startupe iz Slovenije in širše jadranske regije vložiti okoli 5.000.000 €.

Začetni vložki v startupe, ki so prerasli najbolj zgodnje razvojne faze in imajo razvit prototip oz. MVP ter obetavne odzive s trga, bodisi v številu prednaročil ali npr. velikemu številu sledilcev na družbenih omrežjih, bodo znašali od 150.000 do 200.000 €, v zameno za do 25% lastniški delež v podjetju.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Damjan Slapar, tehnični direktor Iskratela, so se v podjetju pred kratkim uspešno prestrukturirali, tako da sedaj poleg telekomunikacij delujejo še v treh novih industrijskih vertikalah – energetiki, inteligentnem transportu in javni varnosti, vključno s pametnimi mesti. Tako se bo Iskratel, ki se pospešeno pripravlja na četrto industrijsko revolucijo, pri iskanju startup ekip, primernih za naložbe, ozirala za komplementarnimi IKT produkti, ki so osredotočeni na rešitve v oblaku, internet stvari, pametna ter 5G omrežja in digitalizacije industrije.

Iskratel-foto-2

Vse to so torej področja, kjer bo Iskratel iskal stike z inovativnimi, vitkimi in agilnimi startupi, ki razvijajo programsko ali strojno opremo oz. kombinacijo obojega. Predvsem za startupe, ki razvijajo strojno opremo, je Iskratel v vlogi strateškega partnerja pomemben zato, ker jim zagotavlja dostop do svojih razvojnih in proizvodnih kapacitet z možnostjo testiranja produkta in njegovega hitrega prehoda iz faze prototipa do produkta za trg.

Poleg financiranja, bogatega ”know-howa”, ki je rezultat že 70 let delovanja družbe, in mentoriranja s poudarkom tudi na mehkejših podjetniških veščinah, bo Iskratel startupom zagotavljal še podporno podjetniško okolje v okviru svojega podjetniškega inkubatorja in tehnološkega parka RC IKT z vso potrebno podjetniško infrastrukturo. Pomemben sklop podpore pa je tudi pokrivanje vseh faz industrializacije na poti od ideje do produkta – raziskave in razvoj, inženiring, upravljanje nabavne verige, prototipna in serijska proizvodnja s sestavljanjem modulov, programiranjem, testiranjem in sistemsko integracijo ter kompletna logistika, prodajna distribucija prek svoje razvejane B2B mreže v več kot 30 državah po vsem svetu in po-prodajna podpora.

Prva Iskratelova startup naložba je šla v roke ekipe Gotoky, ki je razvila pametni voki-toki, s katerim je prek radijskih valov mogoče komunicirati tudi na področjih brez pokritosti z GSM-omrežjem. »Poleg uporabe za šport in osebno rekreacijo smučarjev, deskarjev in trekerjev je Gotoky nujna rešitev tudi v primeru naravnih nesreč, ko prizadeta območja ostanejo brez mobilnega omrežja več dni ali tednov. Za optimalno izvedbo naše poslovne ideje potrebujemo zanesljivega in izkušenega partnerja, zato je Iskratel odličen partner za vse izzive, ki so v tem procesu pred nami,” je ob podpisu pogodbe povedal direktor podjetja Gotoky Denis Lončar.

Startupovska mentaliteta in bogatejši portfelj produktov

Za veliko uveljavljeno in razvojno naravnano podjetje, kot je Iskratel, je ustanovitev investicijskega sklada eden od načinov, da se še bolj odpre navzven, obogati portfelj inovativnih produktov ter krepi podjetniško miselnost oz. naravnanost, kot jo imajo vitke, agilne in inovativne startup ekipe. ”V Sloveniji in širši regiji opažam porast dobrih idej, zato se ne bojim, da teh predvidenih pet milijonov ne bi mogli investirati, čeprav je denarja za investicije v tem okolju trenutno dovolj. Trenutno smo navezali stike z vsaj 15 različnimi startupi iz regije, s katerimi ohranjamo stike in spremljamo njihov napredek, do njih pa smo prišli tudi s pomočjo slovenskega startup ekosistema oz. organizacij, kot so ABC pospeševalnik, Poslovni angeli Slovenije, Iniciativa Start:up Slovenija in CEED,” je še povedal Damjan Slapar.

Sonja Kolarič

Leave a Reply