Izbrali najboljšo slovensko slikanico za leto 2016

Nagrada Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico 2016 je letos dodeljena slikanici O kravi, ki je lajala v luno.

Nagrajena slikanica, katere ustvarjalca sta pisateljica Ida Mlakar in ilustrator Peter Škerl, humor zgodbe pod svojo lupino skriva temo, ki ni prav nič humorna, ampak vredna temeljitega razmisleka – temo staranja, so v utemeljitvi nagrade zapisali pristojni.

Knjižica, ki jo je izdala Založba Miš, govori o tem, kaj se zgodi s tistimi, ki so odsluženi, se postarajo, ne zmorejo več svojih zadolžitev, pri čemer zgodbo nadgrajuje močno sporočilna risba z obilico humorja, ki odlično upodablja prostor in sooblikuje močno vzdušje celote.

“Kravica je v slikanicah sicer precej redko upodobljena kot junakinja, pogostejši so zajci, muce, tudi konji. Vendar pa smo tudi konju v tej slikanici dali precej hudomušno podobo; oba sta namreč nekako obrabljena, hkrati pa iščeta neke nove zgodbe,” je dejal Škerl.

Za nagrado so bile letos nominirane še slikanice Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom, v kateri sta moči združila Peter Svetina in Ana Razpotnik Donati, Beli in črni muc pisateljice Helene Kraljič in ilustratorja Adriana Janežiča, Sredi sreče in v četrtek zjutraj Petra Svetine in Kristine Krhin ter Menjalnica sanj Milana Dekleve in Jureta Englesbergerja.

2

Uroš Kotnik
Foto: Lisa

Leave a Reply