Izdelajte naravni repelent proti komarjem

Raziskave potrjujejo, da se lahko učinkovito ubranimo komarjev, če namesto repelenta, ki je lahko škodljiv, uporabimo naravna eterična olja.

Domač repelent lahko pripravimo z mešanico osnovnega in olja ter enega ali več eteričnih olj. Kot osnovno olje lahko izberete mandljevo, jojobino, kokosovo, oljčno ali drugo hladno stiskano olje. Pri eteričnih oljih pa se lahko odločite za olje limonine trave (citronele), sivke, evkaliptusa, rožne pelargonije, čajeve mirte, cedre, geranije, bazilike, poprove mete ali eterično olje klinčkov.

Najbolj preprost recept je mešanica 10 kapljic eteričnega olja v 10 ml osnovnega olja, vendar učinkovitost naravnega repelenta podaljšamo s kombinacijo več eteričnih olj. Ena od možnosti mešanice je na primer:

55 kapljic olja limoninega evkaliptusa (ni priporočljivo za otroke do 3 let)
15 kapljic cedrinega olja
15 kapljic sivkinega olja
15 kapljic rožmarinovega olja

Po želji lahko k ombinirate tudi druga olja, npr. olje limonske trave z baziliko ali pa sivko z geranijo in poprovo meto.

14maj_Citronella

Če vam je ljubši repelent v spreju, lahko eterična olja primešate alkoholni osnovi ali pa kar destilirani vodi. Pred uporabo ga vedno pretresite in nanašajte vsakih nekaj ur.

*****************************************************************************************************

Bi radi vedeli, katero je vaše DJOTIŠ* nebesno znamenje? Vpišite svoje podatke tukaj in prejeli boste brezplačen odgovor.
Djotiš je vedska astrologija in psihologija, ki s svojim orodjem, znanjem in vedenjem usmerja človeka k srečnemu življenju. Sezite do zvezd :)!

Leave a Reply