Izdelajte si domače maslo

Domače maslo ni le zdravo in okusno, postopek izdelave je zabaven predvsem za otroke. Vzemite si prosto popoldne in z otroci izdelajte odlično maslo.

Foto: alldayidreamaboutfood.com
Foto: alldayidreamaboutfood.com

Potrebovali boste tetrapak smetane za stepanje ali, če želite, da je vaše maslo resnično domače, mleko s kmetije. Nekateri predlagajo, da kupljeno smetano pred pripravo pustite kakšen dan odprto na sobni temperaturi, da iz nje lažje nastane maslo. Če začenjate z mlekom, boste na koncu verjetno imeli manj masla. Mleko prekuhajte in s površine posnemite smetano. Smetano (pravkar izdelano ali kupljeno) dajte v steklen kozarec za vlaganje in ga dobro zaprite.

Zdaj pa zabavni del! Vsak naj vzame svoj kozarec. Zavrtite si nekaj svojih najljubših pesmi in zraven stresajte kozarce, kot bi imeli ropotuljice. Postopek tresenja je potreben, da iz smetane nastane maslo. To počnite, dokler se tekoča smetana ne neha pretakati po kozarcu in se zgosti v maslo.

Pravkar izdelanemu maslu lahko dodate malce soli, peteršilja ali katerekoli druge začimbe.

Martina Drobne

Leave a Reply