Izjemen uspeh kirurgov UKC Ljubljana

V ljubljanskem kliničnem centru so prvič v Sloveniji izvedli laparoskopski odvzem ledvice živemu darovalcu. Z zahtevnim posegom je ekipa s kirurgom Simonom Hawlino na čelu uvedla novo, minimalno invazivno metodo. Laparoskopski odvzem je alternativna kirurška metoda, ki se z razvojem laparoskopije vse bolj uveljavlja.

S posebnimi instrumenti so odstranili ledvico skozi majhen rez na trebuhu: “Številne raziskave so pokazale, da je laparoskopski odvzem ledvice v primerjavi s klasično oziroma odprto kirurško metodo enako varen in uspešen. Vendar pa je v primerjavi s klasično operacijo laparoskopija manj invaziven poseg in zato za bolnika mnogo prijaznejši,” je na tiskovni konferenci povedal Hawlina.

Ledvica, ki so jo junija laparaskopsko odvzeli je bila prvič po osmih letih odvzeta živemu darovalcu, mami osemnajstletnega sina. “Za otroka bi naredila vse” je povedala po posegu in se skupaj s sinom srečna zahvalila kirurgom UKC Ljubljana. Prednosti presaditve ledvice živega darovalca so poleg daljšega preživetja tudi zgodnje delovanje presajene ledvice in  krajše bolnišnično zdravljenje.

operaciija
Slika je simbolična.

 

Leave a Reply