Izjemen uspeh slovenskega alpinizma

Alpinistična zasedba Luka Lindič, Marko Prezelj in Aleš Česen so v indijski Himalaji kot prvi premagali še neosvojeno smer v severni steni Hagshuja (6657 m).

Slovenski alpinizem se lahko pohvali z novim izjemnim uspehom; s preplezano prvenstveno smer v Himalaji v težki steni, ocenjeno z ED, kar je najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice.

Luka Lindič, Marko Prezelj in Aleš Česen so namreč po 23 urah nehumanega vzpona uspeli na višini 6320 metrov bivakirali in se naslednji dan kot prvi odpravili na 6657 metrov visok vrh očaka.

“Fantje so preplezali novo težko smer v severni steni Hagshuja v indijski Himalaji. Atraktiven in zanimiv cilj, ki je že bil “tarča” alpinistov v preteklosti. Ker vem, kako so potekale priprave na odpravo, kakšne težave in ovire so imeli fantje, preden so šli na pot, lahko vsem trem le čestitam za veliko mero motivacije in nepopustljivo vztrajnost. To je lahko res dober zgled vsem slovenskim alpinistom,” je po opravljeni nalogi povedal Miha Habjan, načelnik Komisije za alpinizem Planinske zveze Slovenije.

Da gre tako rekoč za šolski primer dobro izpeljane odprave, kjer je v ospredju alpinizem z veliko začetnico, ocenjuje tudi izkušeni alpinist Andrej Štremfelj, ki pravi, da lahko fantom samo čestita.

“Prvenstvena smer v Hagshuju je odličen vzpon, kar je bilo od vrhunske naveze tudi pričakovati. Navdušil me je način, kako so celotno odpravo izvedli. Večina bi odnehala že pred odhodom, večina preostalih pa v New Delhiju ali nekje na poti. Le alpinisti njihovega kova z veliko željo po plezanju in pustolovščini so sposobni iti do konca in biti tako motivirani, da so po vseh zapletih lahko opravili še tako dober vzpon pred nosom dolgoletnih naskakovalcev,” zaključuje.

himalaja1

Uroš Kotnik
Foto: easthimalayatours.com

Leave a Reply