Izjemno: Matevž Lenarčič je svetovni pilot leta!

Odlična novica: Slovenec Matevž Lenarčič je razglašen za svetovnega pilota leta! Nagrado si je prislužil, potem ko mu je z ultra lahkim Pipistrelovim letalom Virus lani uspelo obkrožiti zemeljsko oblo.

Letalo je tehtalo le 290 kilogramov, z njim pa je Matevž Lenarčič preletel več kot 60 držav na sedmih celinah, tri oceane, 120 nacionalnih parkov in pet najvišjih vrhov na svetu, ob tem pa je kar šestkrat prečkal ekvator.

Najdaljši neprekinjen let je trajal kar 16 ur oziroma 3700 kilometrov, ob tem pa so njegovo pot od čilskega mest Concepcion do Velikonočnega otoka ovirali močni čelni vetrovi, ki so preizkušali vzdržljivost letala in pilota. Prav poseben podvig je bil tudi prelet Mount Everesta, letel je namreč celo na 8961 metrih višine.

Matevž Lenarčič je včeraj prejel nagrado za najboljšega svetovnega pilota lanskega leta.
Matevž Lenarčič je včeraj prejel nagrado za najboljšega svetovnega pilota lanskega leta. (foto-flightglobal.com)

Polet je bil ekološko naravnan

Ob vsem tem velja poudariti, da je imel Lenarčičev podvig tudi ekološko noto. Letalo namreč v svoji kategoriji porabi najmanj goriva na preleteno razdaljo, slovenski letalec pa je imel s seboj tudi naprave, ki so merile koncentracijo črnega ogljika v zraku.

Težave je povzročalo vreme in turbulence

Največ težav so na njegovem poletu povzročale slabe vremenske razmere in turbulence, zaradi katerih je verjetno odpovedalo letalo. Tako je na prisilnih počitnicah ostal 14 dni, kolikor je Pipistrelova ekipa strokovnjakov potrebovala, da je prišla na Novo Zelandijo in letalo popravila.

Nagrado je prejel včeraj

Lenarčič je nagrado za najboljšega pilota leta prejel včeraj v Parizu. V njegovi kategoriji so bili med drugim nominirani tudi Felix Baumgartner, posadka helikopterja, ki je zaradi okvare zasilno pristala v Severnem morju in tako rešila vseh 14 potnikov, in NATS Olympics Team, ki je poskrbel za nemoten zračni promet v času olimpijskih iger v Londonu.


Preberi tudi: Lenarčičev ponovni polet v zgodovino

Leave a Reply