Izpod koles rešili že več kot 70.000 žabic, pomagajte tudi vi!

Dvoživke so se počasi začele prebujati iz zimskega spanca, prostovoljci pa so jim v okviru akcije Pomagajmo žabicam tudi letos pripravljeni pomagati varno prečkati cesto.

Množično spomladansko selitev žabic pričakujejo v prihodnjih tednih, zato so v društvu Žverca že začeli postavljati zaščitne mreže za dvoživke, s pomočjo katerih jih nato z vedri nosijo čez cesto. “Ljudem, ki so pripravljeni pomagati dvoživkam, so informacije o akcijah prenašanja žab in zemljevid na voljo na spletni strani www.pomagajmo-zabicam.si,” sporočajo.

Akcija se je v preteklih letih razširila po vsej Sloveniji, pri čemer s pomočjo številnih prostovoljcev in postavljenimi zaščitnimi mrežami za dvoživke tekom vsake spomladanske selitve čez cesto uspejo prenesti tudi do 15.000 žabic, skupno pa so jih prenesli že več kot 70.000.

“Ugotavljamo, da je odziv na našo pobudo vsako leto večji, vsako pomlad dodamo več novih akcij na naš ‘žabji zemljevid’ in vedno več ljubiteljev živali se pozitivno odzove,” še poudarjajo.

Prostovoljci vsak večer med 18. in 20. uro nosijo dvoživke z ene strani ceste na drugo. Obvezna oprema je dovolj globoko vedro, odsevni jopič in dobra svetilka, v primeru dežja tudi škornji in dežni plašč.

žabe

Uroš Kotnik
Foto: mojportal.com

Leave a Reply