Izšel je jubilejni roman Ferija Lainščka

Danes bo zaigral Orkester za poljube. Tako je naslov jubilejnega dvajsetega romana enega naših osrednjih literarnih ustvarjalcev, Ferija Lainščka. Avtor nas je k branju o nečastni sestri Terezi povabil z besedami: »Mnogi bodo želeli razumeti to neobičajno zgodbo, ki mi jo je pred smrtjo zaupala sestra Tereza. Meni vsekakor zadošča, da jo sam razumem. Torej začnimo, kakor je obljubljeno. Bilo je to v tistih časih, ko se je veliko mrtvih vračalo…«.

Literarni urednik, Mitja Čander je ob izidu romana zapisal: “Orkester za poljube je svojevrsten poklon Ptuju z okolico. Še bolj kot mesto in njegovo obrobje je za romaneskni svet značilna podoba reke. Če smo bili poprej vajeni Mure, nas tokrat pisatelj popelje k Dravi. Mura se vrtinči, Drava pa vali, pripoveduje izkušeni rečni vodnik. In res. Leto 1929 je bilo leto usodnih sprememb, ki so naglo rušile obstoječe življenjske vzorce. Morda je prav to čas, s katerim ob današnji krizi najprej vlečemo vzporednice. Čas, ko ne hlapi zgolj denar in vse materialno ampak predvsem čas, ko se razkraja duhovna dimenzija našega bivanja. V tem silnem valovanju se znajde mlada ženska, vdova nesrečnega splavarja, ki skuša preživeti v neusmiljenem toku, ki golta in ruši vse pred seboj, še najprej pa nezaščiteno in osamljeno življenje. Tereza je zaklenjena v svojo samoto, v katero vdira glas z one strani reke življenja. Ko se nam že zdi, da bo omagala pod težo usode, se upre in zaustavi tok… Boj za dušo je skrivnost, ki je z zdravorazumskimi ključi ne moremo odkleniti. Orkester za poljube je vznemirljiv roman o človečnosti v razsutem času.”

Vabljeni na Ptuj, v muziKafe, kjer bo danes ob 18.00 uri Feri Lainšček v družbi avtorice spremne besede Ignacije J. Fridl in urednika Mitje Čandra predstavil jubilejni roman.

3D_Lainscek-Orkester_za_poljube copy

Leave a Reply