Izštekani že 20 let

Kot “vaš omiljeni DJ Jure” se je februarja 1993 tedaj še na Radiu Študent predstavil Jure Longyka in s tem začrtal zgodbo legendarne radijske oddaje “Izštekani”. 

Začelo se je torej na Radiu Študent, ko so se v okviru četrtkovih avtorskih večerov Jureta Longyke z novo ploščo predstavili Sokoli, ob tem pa na pobudo tedanjega glasbenega urednika prinesli inštrumente in zaigrali štiri skladbe. “Tonski mojstri so v tem videli izziv, pripravili so dober zvok – čista akustika, ozvočena z dobrimi mikrofoni, vzdušje je bilo super …” se je tega obdobja za spletni portal MMC v nedavnem intervjuju spomnil Longyka. Po petih letih in 63 oddajah se je oddaja preselila v prostore Vala 202, kjer se je od januarja 1998 do danes nabralo več kot 150 oddaj.

Alan Orlič Bešlak je že trinajst let uradni fotograf oddaje, fotografije, ki so v tem obdobju nastale, pa so bile javnosti predstavljene že na štirih samostojnih razstavah.
Alan Orlič Bešlak je že trinajst let uradni fotograf oddaje, fotografije, ki so v tem obdobju nastale, pa so bile javnosti predstavljene že na štirih samostojnih razstavah. (foto- Alan Orlič Bešlak)

Glasbeniki svojo glasbo v oddaji predstavijo “izštekano”

Rdečo nit predstavlja repertoar, ki ga glasbeni gostje posebej za oddajo pripravijo v akustični preobleki. “Lahko je  zvočno spremenjen, lahko je kot žur ob tabornem ognju, lahko je povsem prekucnjen na glavo, lahko ga izvajajo z gosti, lahko ga izvajajo le gostje, lahko je vštekan, lahko je popolnoma nov in neznan,” so ob tem na svoji spletni strani zapisali avtorji oddaje in dodali: “Izštekani so lahko vse, od popolne intime do velikega hrupa, od enega človeka do množice skoraj stotih.”

Obletnico bodo proslavili danes v Kinu Šiška

Varno zavetje studia so ustvarjalci tekom svoje zgodovine nekajkrat zamenjali s povsem drugim okoljem in nič drugače ne bo niti danes, ko se bo Longyka s svojimi glasbenimi prijatelji preselil v (že nekaj dni prej) razprodani Kino Šiška. Deset izvajalcev (Niet, Siddharta, Peter Lovšin, Narat, Trkaj, Aphra Tesla, Zmelkoow, Res Nullius, Werefox in The Tide) bo ob dvajsetletnici izvedlo dvajset komadov, več kot polovico repertoarja pa bodo izvedli ob pomoči članov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

“Izštekavanje bo torej ta večer v mnogih primerih v nasprotni smeri: če je običajno izštekavanje neke vrste razgaljanje glasbe (ki, če je lepa, pri tem ne bi smela izgubiti svoje lepote), se bo tokrat odela v razkošnejša, praznična oblačila,” obljubljajo ustvarjalci in ob 20. uri vabijo k poslušanju na frekvencah Vala 202.

J.R.

Leave a Reply