Jajca in krompir ponovno zdrava za vas

Med znanstveniki in zdravniki že nekaj časa potekajo debate, katera živila so zdrava in katerim se je bolje izogibati. Nova dognanja so nekoliko popravila ugled nekaterih živil, ki so že nekaj časa na seznamu nezdrave hrane.

Krompir vam, v zmernih količinah in pripravljen na zdrav način, ne bo škodil.
Krompir vam, v zmernih količinah in pripravljen na zdrav način, ne bo škodil.

Ena takšnih skupin živil so mleko in mlečni izdelki, predvsem zato, ker imajo visoko vsebnost nasičenih maščob. Vendar, kot poroča IFL Science, ni razloga za skrb, če ob pitju mleka ali jogurtov uživate priporočljivo količino maščob (niti tem se ni dobro popolnoma odpovedati) in če se odločate za manj mastne različice.

Jajca naj bi zviševala raven holesterola v krvi, vendar so raziskave pokazale, da, čeprav so jajca sama vir holesterola, v normalnih količinah ne predstavljajo tveganja za srčne bolezni.

Krompir je na slabem glasu predvsem zaradi svojega visokega glikemičnega indeksa, zaradi katerega se ga je prijel sloves nezdravega živila. V resnici pa je krompir, po poročanju IFL Science, dober vir ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov. Kuhan je seveda bolj zdrav kot ocvrt, v splošnem pa se vam krompirju ni potrebno več izogibati.

Ne glede na debate, katera živila so zdrava in katera niso, pa je pomembna zmernost pri uživanju vse hrane. Pica, ki si jo boste privoščili enkrat na teden, vam ne bo škodovala, vendar je potrebno tak obrok uravnotežiti tako, da bo naslednje kosilo sestavljeno iz manj mastnih živil.

Martina Drobne

Leave a Reply