Japonska investicija v Sloveniji v višini 25 milijonov

Yaskawa bo v Sloveniji investirala 25 milijonov evrov. Lokacija novega podjetja pa še vedno ostaja neznanka.

Veselo novico o pomembni japonski investiciji za Slovenijo je pred enim mesecem sporočil že predsednik vlade Miro Cerar, pristojni v podjetju, ki proizvaja industrijske robote, pa so bili o konkretnih podatkih bolj kot ne skrivnostni.

Uradno so investicijo predstavniki japonske Yaskawa Electric Corporation v Frankfurtu predstavili šele pred dnevi. Pojasnili so, da bodo v investicijo vložili približno 25 milijonov evrov. Prve industrijske robote pa je iz novega slovenskega obrata mogoče pričakovati že v zadnjem četrtletju leta 2018. Do 2023 pa bodo predvidoma zaposlili 200 pretežno visoko izobraženih posameznikov. Tovarna bo stala na 30 tisoč kvadratnih metrih.

V Sloveniji bomo imeli novo tovarno robotov. Foto: BMW
V Sloveniji bomo imeli novo tovarno robotov. Foto: BMW

Novo proizvodno podjetje v Sloveniji bo po ocenah vodilnih zadostilo okoli 80 odstotkov evropskih potreb po robotih. Čeprav so zemljišča za izgradnjo tovarne ponujali že župani iz več občin po Sloveniji, glede natančne lokacije japonski investitorji ostajajo skrivnostni. Povsem verjetna ostaja tudi možnost, da bodo nov obrat zgradili v Ribnici, kjer ima ta svetovni proizvajalec že obrat. Odločitev o dokončni lokaciji naj bi padla do konca leta.

Poleg Slovenije so bile sicer v igri za gradnjo Yaskawine nove evropske tovarne robotov še Slovaška, Češka in Poljska. Da bi pridobili investicijo, pa je svojo pomoč primaknila tudi država. Poleg pomoči pri dovoljenju za gradnjo bo država projekt tudi finančno podprla. Po poročanju Večera bo Yaskawi krila od 20 do 25 odstotkov upravičenih stroškov pri tej naložbi, kar naj bi znašalo med 4 in 5 milijonov evrov.

Sonja Kolarič

Leave a Reply