Zibelka mladih glasbenikov: Jari (mladi) etno-rock festival v Domžalah

Etno-rock festival v Domžalah je popolnoma nekomercialne narave in odlična spodbuda mladim glasbenikom, da ohranjajo zvrst glasbe, kakršne ne poučujejo v glasbenih šolah.

V petek se v Domžalah pričenja 17. etno-rock festival (ERF), kateremu bo sledil še 3. festival za mlade – Jari etno-rock festival.

Poslanstvo organizatorjev ERF-ja se že od vsega začetka skriva v ohranjanju slovenske ljudske glasbe in lastne kulture na sploh.

Glavni namen "zibelke mladih glasbenikov" v Domžalah je ohranjanje slovenske ljudske glasbe in ponujena priložnost še neuveljavljenim glasbenikom. (foto: napovednik.com)
Glavni namen “zibelke mladih glasbenikov” v Domžalah se skriva v ohranjanju slovenske ljudske glasbe in ponujeni priložnosti še neuveljavljenim glasbenikom. (foto: napovednik.com)

“Vsa leta smo si prizadevali, da bi s pomočjo festivala s slovensko ljudsko glasbo, ki je po glasbenih šolah večinoma ne poučujejo, okužili sposobne mlade glasbenike in njihove glasbene skupine ter bi tako tudi ta zvrst glasbe prehajala iz roda v rod. Prav zato se je izpod festivalskega okrilja izluščil še samostojni Jari etno-rock festival, ki mladim zagotavlja prostor in občinstvo ter jih dodatno spodbuja k izražanju lastne glasbene kreativnosti,” je za Dnevnik povedal vodja prireditve Béla Szomi Kralj.

Na festivalu se je skozi leta predstavilo že mnogo dobrih, a medijsko neuveljavljenih skupin oziroma glasbenikov, in tudi letos ne bo precej drugače. Na 17. ERF bodo namreč občinstvo zabavale zasedbe ElaBanda, Kom3dija (Hrvaška), Amabundo Nagumbe, Marko Hatlak, Kontrabant in kantavtor Tomaž Juvančič.

“Na festivalu se bo kot rdeča nit prepletala slovenska ljudska glasbena tradicija z drugimi glasbenimi žanri in avtorskimi idejami mladih ustvarjalcev, še v zaključku dodaja Szomi Kralj. Poskrbljeno bo tudi za bogat spremljevalni program in dobro hrano, ki jo bodo zagotovili kar taborniki.

Uroš Kotnik

Leave a Reply