Jej, moli, ljubi – drugače

Ženski del populacija gotovo pozna film Eat, pray, love z glavno vlogo Julie Roberts, po knjižni istoimenski uspešnici Elizabeth Gilbert. Oprah ima v svojem knjižnem klubu nekatere fenomenalne knjige, za tole žal ne morem tega trditi. 

Mogoče pri vsem skupaj vleče tako silno le identifikacija mnogih žensk z Liz v prvem delu, nato pa otroška želja po tem, da bi imele to, kar ona v drugem delu (in seveda v svojem življenju) dobi…eksotična potovanja, prijatelje in seveda sanjskega moškega. Samo še ena happy end story, ki pa ne pove najbolje kako do tega prideš. S potovanjem na Bali in enim mesecem meditacije v ašramu zagotovo ne. Največjo vrednost v tem kako, sem opazila čisto drugje.

eatpraylove
Recimo temu golo naključje (če vanj verjamete), da sem odprla film ravno v trenutku, ko je Ketut dal Liz v roke sliko boga iz Balija in jo pospremil z nasveti, kako doseči ravnovesje.
Slika je perfektno orodje za kontemplacijo in kasneje najboljše vodilo za vsak trenutek življenja. Tisti, ki poznate kako delam, veste, kaj vam pokažem preden greste domov. Prizemljitev. Kako boljše jo lahko opiše slika boga s štirimi nogami. Kako perfektno jo dopolni vse, kar vam govorim o teži, ki jo je potrebno dodati v telo, da ga sploh začutiš. Ko je telo težko in spojeno s tlemi, trdno na tleh, potrebuje štiri noge, kajne.

Druga problematika, ki je vsakič aktualna, je polnost naših glav. Preobilica misli, ki nas potegne iz telesa v glavo. Neuki v tem, kako zbistriti glavo in kako jo nadzorovati, počasi popustijo filozofiji, da je najpomembnejša. In pozabijo na telo. Kaj nam sporoča, kaj hoče, kako se počuti?? Škoda besed – poglejte sliko. Ketutov bog glave sploh nima!! Na življenje gleda skozi srce. Dajmo to povedat drugače. Recimo temu, da se je treba naučiti na svet gledati uravnoteženo skozi občutke. URAVNOTEŽENO. Vse skupaj ne pomeni, da je tvoje srce v vsakem trenutku polno nesebične, brezpogojne ljubezni do vsakogar, da si v stanju blaženosti, radosti in podobno.. žal mi je…to je res neprizemljeno ezoterično blebetanje. Vsekakor neuravnovešeno. Skozi srce gledati pomeni najti v srcu mir, ravnovesje, čutenje sebe in s tem zavedanje, sredino- ker to srce je (križ telesa, center…).

Alenka Kaštrun, beyondmind.si

Leave a Reply