Kaj imajo skupnega lešnikova torta in usodne vezi?

Lešnikova torta usodnih vezi je naslov novega romana pisateljice, publicistke, novinarke, pravljičarke in umetniške ustvarjalke Kristine Menih iz Izole, ki smo ga pred dnevi premierno predstavili v Mestni knjižnici Izola. Osnova za nastanek romana je resnični dnevnik o prepovedani ljubezni med precej starejšim moškim in mlado Eleonoro, ki je svojo bolečo izkušnjo začela zapisovati 1. septembra leta 1956. Njuno zgodbo dopolnjujejo življenjski pogledi več rodbinskih članov in pisateljice Pie, ki dnevnik najde in začne o njem pisati roman. Knjiga vsebuje tudi citate priznanih mislecev, nekaj krajših pesmi in družinske kuharske recepte, ki jih vsekakor velja preizkusiti.

IMG_7338Z avtorico se je pogovarjala Špela Pahor, knjigo pa je izdala primorska založba Meander. Večer je glasbeno obogatil akademski glasbenik in skladatelj Vladimir Hrovat. Kot violinist je bil zaposlen v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, kjer je bil dolga leta tudi član komornega orkestra. Poleg violine igra še na akordeon, klavir, bas kitaro, tenor banjo, mandolino in ustno harmoniko. Je umetniški vodja Mednarodnega koncertnega tria in ansambla Sorarmonica, redni član Društva slovenskih skladateljev in prejemnik Prešernove nagrade za umetniške dosežke. Njegov skladateljski opus zajema široko paleto najrazličnejših glasbenih zvrsti. Na literarnem večeru je med drugim odigral tudi Čmrljev let Nikolaja Rimskega Korsakova in z njim povsem očaral poslušalce.

Kristina Menih se sicer lahko pohvali z bogato bero knjižnih izdaj. Njeni priročniki Igrajmo se ekologijo, Potovanje v tišino – sprostitvena vzgoja za otroke, Sprostitve – praktični napotki za boljše telesno in duševno počutje, Prebujena trata – aktivne zgodbice, Na krilih domišljije – domišljijska potovanja so izšli v devetdesetih letih in sodijo med prve tovrstne priročnike pri nas. Kot pravljičarka se ukvarja tudi s poustvarjanjem ljudskega izročila Istre in na to temo izdala slikanico Skrivnostna Bela golobica in knjižico Golobica in Rex – istrske zgodbe, pripovedke in pričevanja. Avtorske zgodbe je zbrala na CDjih Škratek kvadratek in druge pravljične zgodbe in Riba, raca, rak – pravljične zgodbe za otroke. V Kopru zbrane življenjske zgodbe je izdala v monografiji Koprčani, njen vodič po Izoli pa je še v pripravi. Bila je tudi pobudnica likovnega projekta TrentArs. Svoje najnovejše delo, roman Lešnikova torta usodnih vezi, je Kristina Menih posvetila svojemu sinu Ptahu, izšel pa je ravno 60 let po tistem, ko je glavna junakinja Eleonora začela pisati svoj dnevnik. Knjigo sta z uvodno besedo na knjižne police in med bralce pospremili Vesna Mikolič in Vlasta Nussdorfer.
IMG_7388 (2)
Špela Pahor
Foto: Dejan Nastić

Leave a Reply