Kaj lahko storimo z ostanki hrane?

Če samo za trenutek pomislimo koliko hrane se zavrže, se nam lahko zvrti. Tisto kar skuhamo in ne pojemo isti dan, še ne pomeni da naslednji dan ni več uporabno. Nasprotno, iz nekaterih ostankov hrane se da pripraviti zelo okusno novo jed. Preberite nekaj idej!

Nekateri ostanki kot so sarme, enolončnice, mesne jedi… lahko v hladilniku počakajo do 3 dni in se pogrejejo. Ponavadi so takšne jedi čez kakšen dan še bolj okusne, saj se sestavine dodobra prepojijo in dajo boljšo aromo. Lahko pa hrano tudi zamrznete, kjer počaka še dlje časa (npr. meso in mesne jedi počakajo nekaj mesecev). Pozorni bodite edino, da ne zamrzujete hrane iz krompirja in kolačev.

botekim1

Sedaj pa nekaj idej:

Meso

Perutnino lahko zmeljete z omako  ter z dodatki smetane in začimb naredite nadev za palačinke ali zavitke. Na isti način lahko pripravite tudi domačo pašteto po svojem okusu. Nasekljano meso pa izkoristite za rižoto ali razne omake za testenine. Govedino izboljšajte s pomočjo začimb. Lahko naredite tudi čudovito hladno solato, ki ji dodajte kisle kumarice, trdo kuhana jajca in zelenjavo. Če meso zmeljete, lahko naredite klasične polpete ali že omenjene nadeve.

Testenine in riž

Ostanki testenin in riža  so zelo prilagodljivi ostanki, še posebej če niso zlepljeni. Kot preventiva zlepljanja testenin pa dodajte žličko olivnega olja in premešajte. Ti ostanki osnova za slane in hranljive solate.  Če znate narediti vsaj tri različne omake, boste testenine ali riž lahko uporabili za obroke, ki nikomur ne bodo presedali. Kuhan riž pa lahko uporabite tudi za pripravo riževega narastka, ki velja okusno sladico.

Kruh

Dan ali dva star kruh je pogosto ostanek v vsakem gospodinjstvu. Če je kruh razmeroma suh, ga tanko narežite, namočite v jajca in specite za večerjo. Če pa je še malce mehak, ga lahko na hitro uporabite za tople sendviče. Sicer pa kruh narežite na kockice, jih natopite v mleko, juhe ali vročo vodo ter iz njih pripravite razne narastke, kruhove cmoke… Star kruh pa lahko tudi zmeljete in dobite domače krušne drobtine.

Barbara Oswald
Foto: blogs.ajc.com, livingprinciples.org

Leave a Reply