Kaj lahko takoj storite za svojo srečo – peti korak

Sestavite seznam stvari, o katerih se odločate pod vplivom negativnih preteklih izkušenj, čeprav bi se brez starih strahov odločili čisto drugače. Poskusite si predstavljati, kako bi živeli, če bi lahko premagali strahove in počeli tisto, kar bi res radi.

Strahove lahko premagate, če pustite preteklost v preteklosti. Nehajte pogrevati negativne spomine na stare izkušnje. To ne pomeni, da zanikajte preteklost in se pretvarjajte, kot da se tisto, kar vas v mislih še vedno spremlja, ni zgodilo. Pomeni le, da pustite preteklost tam, kamor sodi – v preteklosti. Čeprav se velikokrat zdi, kot da so naše jutrišnje priložnosti pogojene z našo preteklostjo, ni nujno, da je tako. O tem, kako bo, odločamo danes s svojim pogledom na včeraj.

Karkoli ste doslej doživeli, je že minilo. Samo po sebi na vas nima nikakršnega vpliva več. Preteklost  lahko vpliva na vas samo, če o njej premišljujete in jo s tem ohranjate živo. Tistemu, kar je minilo, v mislih pripisujete pozitivni ali negativni pomen, odvisno od tega, kakšna je vaša interpretacija dogodka. Vsakič, ko obudite spomin na negativno izkušnjo, je tako, kot bi jo ponovno doživeli. Počutite se slabo. V skladu z zakonom, ki pravi, da enako privlači enako, s svojo energijo ustvarjate nove situacije, ob katerih se boste počutili enako slabo.

Peti korak do srece

Čeprav tistega, kar se je že zgodilo, ne morete spremeniti, pa lahko kadarkoli spremenite vašo interpretacijo dogodka. Zavestno lahko nanj pogledate v drugačni luči. Ne zato, ker bi hoteli črnemu reči belo, ampak ker je črno v drugačni svetlobi lahko tudi modro ali vijolično. Če izboljšate pomen, ki ste ga dali preteklim dogodkom, vas spomini nanje ne morejo več blokirati. Ko se osvobodite spominov na negativne izkušnje, se tudi strah pred  negotovo prihodnostjo, ki bi vas lahko hromil, ne bo pojavil. Potem  ni ničesar več, kar bi vas še oviralo, da si ne bi mogli ustvariti takšnega življenja, kot si ga želite.

Mateja Kunc, www.izaq.si

Kaj lahko storite za svojo srečo – prvi korak, drugi korak, tretji in četrti korak

Leave a Reply