Kaj lahko takoj storite za svojo srečo – tretji korak

Od danes dalje poskušajte sproti zapisovati stvari, ki vas bodo v odnosih z drugimi razjezile, užalile ali prizadele; kar boste drugim zamerili ali zaradi česar jih boste obsojali. Morda bodo sprejeli odločitev, s katero se ne boste strinjali; lahko bodo rekli ali storili kaj takega, da se boste počutili izigrane ali ogoljufane. Morda se vam bo zdelo, da so vas nalašč prizadeli ali razočarali; da so prezrli vaša prizadevanja; da vas ne cenijo; da neodgovorno zapravljajo; da pretiravajo pri hrani in pijači; da imajo škodljive razvade in ne skrbijo dovolj za svoje zdravje. Lahko boste prizadeti, če se v ničemer ne bodo strinjali z vami; ali jezni, če bodo preveč delali in jih nikoli ne bo doma; ali pa užaljeni, ker ne bodo razumeli vaših potreb.
Potem si opisano situacijo preberite in si zastavite zelo pomembno vprašanje. Vprašajte se, ali so sploh lahko ravnali drugače. Kaj, če so mislili, rekli ali storili natanko tisto, kar so takrat najbolje vedeli in znali? Morda so imeli svoje razloge, zaradi katerih so stvari videli v drugačni luči kot vi. Lahko so bili v dani situaciji tudi oni jezni, užaljeni ali prizadeti, tudi če vam ni jasno, zakaj.
Kljuc do srece-3.korakSedaj se spomnite drugega koraka. Če ste ga pozabili, si ga ponovno preberite. Nato bodite razumevajoči do drugih tako, kot ste do sebe. Storite to zaradi sebe, ne zaradi drugih. To ne pomeni, da morate sprejeti karkoli, česar si ne želite in ni v skladu z vašimi vrednotami. Toda, če boste z razumevanjem gledali na druge, se ne boste več počutili kot žrtev, ker njihovega ravnanja ne boste več jemali osebno. Razumevanje bo ustavilo marsikatero užaljenost in prizadetost. Kadar boste kljub temu rekli »ne«, bo to zato, ker boste vedeli, kaj hočete in česa ne, ne pa, ker bi kot žrtev bežali iz ene situacije v drugo.

Mateja Kunc, www.izaq.si

Kaj lahko storite za svojo srečo – prvi korak in drugi korak

Leave a Reply