Kako hitro odtaliti zamrzovalnik?

Zamrzovalnik sodi med energetsko najbolj potratne naprave, saj med gospodinjskimi aparati v povprečnem gospodinjstvu porabi približno tretjino električne energije. Ta se še poveča, kadar se v zamrzovalniku nabere plast ledu, ki je pogosta pri starejših aparatih. Ni najbolj prijetno opravilo, pa vendar moramo led redno odstranjevati. Najhitreje bo, če se bomo držali naslednjega postopka:

Najprej odstranimo hrano in police ali predale: če to počnemo pozimi, hrano za ta čas prestavimo na balkon ali teraso, sicer pa naredimo prostor v hladilniku, vsaj za tista živila, ki se hitro odmrznejo. Izkoristimo priložnost in zavržemo živila, ki so že predolgo zamrznjena.
Zamrzovalnik izključimo: vedno poskušajmo imeti vrata zamrzovalnika ali hladilnika čim krajši čas odprta, kadar pa se odločimo za čiščenje ali odtajevanje, pa moramo napravo nujno izklopiti.
Zaščitimo tla: pripravimo si krpe ali brisače in zaščitimo tla, saj bo voda pronicala kljub temu, da ima morda naš zamrzovalnik na dnu za to namenjen prostor.
Hitro taljenje ledu: več tehnik uporabljajo gospodinje pri odtajevanju zamrzovalnika, v vsakem primeru pa najprej z roko odstranimo morebitne ohlapne ledene zaplate. Na dno postavimo posodo z vročo vodo in sproti odstranjujemo večje kose ledu. Ko se voda ohladi, jo zamenjamo z novo. Nikar za taljenje ne uporabljajmo sušilca za lase in ostrih predmetov,  s katerimi bi praskali led s sten.

Jan29_zamrzovalnik led
Za odstranjevanje ledu nikoli ne uporabljamo ostrih predmetov.

Zamrzovalnik očistimo z raztopino sode bikarbone. Žličko do dve raztopimo v vroči vodi in obrišemo stene z nežno krpo, predale in police umijemo pod tekočo vodo in ne pozabimo na zunanjost.
Na koncu priklopimo zamrzovalnik in naravnamo temperaturo, ki omogoča najbolj energetsko učinkovito delovanje, to je na -18˚C. 

K nižji porabi električne energije, bo pripomogla tudi postavitev zamrzovalnika v čim bolj hladen prostor. Poskrbimo, da v bližini ne bo drugih virov toplote in da bo omogočena zračnost ob zadnji steni.

 

 

*****************************************************************************************************

Bi radi vedeli, katero je vaše DJOTIŠ* nebesno znamenje? Vpišite svoje podatke tukaj in prejeli boste brezplačen odgovor.
Djotiš je vedska astrologija in psihologija, ki s svojim orodjem, znanjem in vedenjem usmerja človeka k srečnemu življenju. Sezite do zvezd :)!

Leave a Reply