Kako lahko zmanjšamo količino zavržene hrane?

Eden od razlogov, da v Sloveniji zavržemo kar 82 kilogramov hrane na prebivalca, je v prekomernem nakupovanju. Zaradi prevelikih količin nakupljene hrane, se pogosto zgodi, da nas prehiti rok uporabnosti in hrana konča v smeteh.
Zelo učinkovito lahko zmanjšamo količino zavržene hrane tako, da načrtujemo nakupe. Če se bomo držali seznama manjkajočih živil in preverili rok uporabnosti, bomo zavrgli manj hrane, hkrati pa tudi prihranili.
Rok uporabe je na embalaži označen na dva načina: prvi je »uporabno do« in pomeni, da je ob pravilnem shranjevanju živilo uporabno do datuma na embalaži. Na nekaterih živilih pa piše »uporabno najmanj do« in pomeni, da lahko živilo varno uporabljamo tudi še po tem datumu.
Pri shranjevanju živil upoštevajmo navodila na embalaži. Iz hrane, ki ostane lahko pripravimo nove jedi, nekatere ostanke lahko zamrznemo. Poskrbimo tudi za ustrezno vzdrževanje in red v hladilniku.

Kadar vam hrana vseeno ostaja, lahko povabite ali razdelite kaj med prijatelje ali sosede. Presežke iz naših shramb in vrtov pa lahko tudi zamenjate. Saj poznate Zelemenjavo? .Zelemenjava

Ekoledar je nastal v sodelovanju z društvom Ekologi brez meja, ki veliko truda vlagajo v zmanjševanje količin hrane med odpadki.

Leave a Reply