Kako ostati zdrav v zimskih mesecih

November je in temperature so se že precej spustile. Včasih nam jo zagode dež, včasih pa sije sonce. Takšno vreme lahko oslabi našo naravno zaščito proti boleznim in v telo spusti bakterije, ki povzročajo bolezni in prehlade. A z nekaj preprostimi nasveti, zapisanimi spodaj, boste okrepili svoj imunski sistem in muhaste mesece, ki sledijo, preživeli zdravi in zadovoljni.

S preprostimi triki nad sezonske bolezni. Foto: http://feelookgood.com/
S preprostimi triki nad sezonske bolezni. Foto: http://feelookgood.com/

Prvi korak na poti do zdravja je zdrava prehrana. Pozimi si ponavadi želimo težke hrane, nabite s kalorijami, da se lažje spopadamo z mrazom. A potrebne kalorije lahko dobite tudi iz bolj zdravih živil. Pojejte veliko sezonskega sadja in zelenjave, ki vam bo pomagalo okrepiti imunski sistem. Tako se boste lažje borili proti prehladom, ki prežijo na vas v tem muhastem vremenu. Prav tako pa poskrbite za hidracijo, pijte veliko vode in čajev z limono, ki jih lahko sladkate z medom, ki je prav tako zelo zdrav.

Prvi korak je zdrava, uravnotežena prehrana. Foto: http://www.jessicasrecipebag.co.uk/
Prvi korak je zdrava, uravnotežena prehrana. Foto: http://www.jessicasrecipebag.co.uk/

Redno si umivajte roke, če nimate dostopa do tekoče vode, pa uporabljajte razkužilo. Na površinah, ki se jih dnevno dotikate (vlak, avtobus, kljuke) je na milijarde bakterij, ki lahko oslabijo vašo odpornost in prehladom omogočijo prosto pot.

Privoščite si zadostne količine spanca. Spite približno 7 ur na noč, saj boste neprespani veliko bolj dovzetni za bolezni in prehlade.

Gibanje je zdravo. V izogib prehladom lahko storite veliko več kot zgolj to, da zaviti v odejo sedite poleg radiatorja. Malce svežega zraka bo osvežilo vaša pljuča in vam po žilah pognalo kri, polno kisika.

Eliminirajte stres. Obremenjevanje z malenkostmi in velike količine neopravljenega dela slabijo imunski sistem. Ko začutite, da ste preobremenjeni, se usedite na udoben prostor zaprite oči in globoko zadihajte. Privoščite si lahko tudi mini spa tretma: Vročo kopel z eteričnimi olji (čajevec deluje blagodejno, poprova meta pa bo odprla vaše dihalne poti), ki naj ji sledi skodelica vročega kakava in počitek.

Sproščujoča kopel pomaga pri obvladovanju stresa. Foto: http://www.shespeaks.com/http://www.shespeaks.com/
Sproščujoča kopel pomaga pri obvladovanju stresa. Foto: http://www.shespeaks.com/http://www.shespeaks.com/

Imejte se radi. Najboljše sredstvo za krepitev vaše naravne zaščite pred prehladi so poljubi. Ti pomagajo tudi proti alergijam.

Vzdrževanje zdravja ni zapleteno opravilo. Glavno je, da poslušate svoje telo in mu omogočite tisto, kar potrebuje – pa naj bo to zdrav obrok, poln sadja in zelenjave, gibanje, počitek ali poljubček.

Martina Drobne

Leave a Reply