Kako premagati strah, ki nas blokira

Strah je naš najhujši sovražnik. Tudi če z življenjem nismo zadovoljni, si ne upamo narediti spremembe, ker se bojimo, da bi lahko bilo še slabše. Zaradi strahu se izgubljamo v črnih mislih. Drži nas ujete v spominih na neprijetne izkušnje. Živimo brez ciljev, ker smo se uspeli prepričati, da sploh ne vemo, kaj si želimo. V resnici pa nas je strah, da se nam pričakovanja ne bodo uresničila, zato se jim raje v naprej odrekamo. To potrjuje tudi moja svetovalna praksa. Ko strankam pomagam, da prepoznajo svoj strah, naenkrat zelo jasno vedo, kaj si v življenju želijo.

Če živite brez ciljev, ste kot barka brez krmarja. Valovi in veter jo premikajo, smer potovanja pa ni pod nadzorom. Za vas so vaše pretekle izkušnje isto, kot so za barko valovi in veter; ženejo vas dalje in vam določajo smer življenja. Ali je za vas prava, boste vedeli le, če veste, kam želite. Zato je tako pomembno, da imate jasne cilje.

barka brez krmarja

Vsaka vaša izkušnja, prijetna ali ne, vpliva na to, kako boste živeli. Ko se vam dogajajo lepe stvari, se počutite lepo; s tem avtomatsko privabljate v življenje nove lepe izkušnje. Enako velja za vse težke preizkušnje; če se boste ob njih prepustili strahu in občutku nemoči, boste življenje še naprej izkušali kot žrtev. Biti pozitivno naravnan in imeti optimistične cilje takrat, ko vam je najtežje, je mojstrstvo življenja. To skoraj nikoli ni lahko. Praktično nemogoče pa je takrat, kadar ne razumete, zakaj se vam kaj dogaja. Samo če veste, da sami, s svojimi odzivi na situacije vplivate na to, kaj vam bo življenje prineslo, lahko razumete, zakaj je tako pomembno, da se ne prepustite strahu. To še posebej velja v najtežjih trenutkih. Takrat je nujno, da poskušate videti situacijo bolj pozitivno, kot jo v tistem trenutku v resnici doživljate. To ne pomeni, da si zatiskate oči pred realnostjo ali da ste neodgovorni, ampak, da razumete, po kakšnih zakonih življenje deluje.

Kadar vas težke okoliščine potegnejo v črnogledost, se vprašajte: »Ali bo zato, ker se mučim s črnimi mislimi, situacija kaj boljša?« S tem se boste zavestno opomnili, da vam negativne misli lahko samo škodujejo. Takoj nato preusmerite pozornost na kaj drugega, prijetnejšega – na karkoli, važno je le, da se boste ob tem počutili bolje. Šele potem se znova posvetite zadevi, ki vam je povzročila skrbi. Vendar razmišljajte kakšna naj bo in ne o tem, kakšna trenutno je. Če se boste tega držali, bo vaše življenje kmalu precej lepše.

Mateja Kunc, www.izaq.si

Več prispevkov Mateje Kunc v rubriki Ključ do sreče.

*****************************************************************************************************

Bi radi vedeli, katero je vaše DJOTIŠ* nebesno znamenje? Vpišite svoje podatke tukaj in prejeli boste brezplačen odgovor.
Djotiš je vedska astrologija in psihologija, ki s svojim orodjem, znanjem in vedenjem usmerja človeka k srečnemu življenju. Sezite do zvezd :)!

Leave a Reply