Kako privarčevati pri avtomobilu?

Brez avta si ne moremo več predstavljati življenja, čeprav se vsi dobro zavedamo da stroški zanj niso mačji kašelj. Lahko pa izberemo takega, ki ne bo preveč posegal v našo denarnico, k zmanjšanju stroškov pa bomo pripomogli tudi s pametno vožnjo. 

Avtomobilsko varčevanje se začne že pri izbiri jeklennega konjička. Pred nakupom dobro pretuhtajte in se na podlagi potreb in dejstev odločite, kakšno vozilo je najbolj primerno za vaše potrebe, z drugimi besedami – racionalno.

metlice-brisalcev-renault-clio-98
Za mestno vožjo je primeren manjši avtomobil.

Ali izbrati bencinarja ali dizla? Za mestno “cijazenje” pri katerem uporabljate največ tri prestave, je manjši in manj zmogljiveši bencinski avto primerna izbira. Moči za te relacijene potrebujete veliko, precej vas bo pa razveselila bencinska skromnost. Za mestne vožje so dandanes tudi zelo primerni hibridni ali povsem električni štirikolesniki, vendar je njihova nakupna cena za zdaj še neracionalna. Nakup dizelskega motorja pa je primeren, kadar avtomobil uporabljate pogosto in za večje razdalje. Prav tako pri nakupu vozila ne pozabite na letne fiksne dajatve. Osnovno pravilo za nižje zneske je: čim majša gibna prostornina motorja in njegova moč v kilovatih.

In kako privarčevati pri sami vožnji? Vozite tekoče, brez odločnih pospeševanj in naglih zaviranj, motorni vrtljaji naj bodo v območju največjega navora. Pri novejših motorjih to pomeni, da v višjo prestavo prestavite bolj zgodaj. Kadar se spuščate po klancu navzdol, zavirajte z nižjo prestavo, nikoli pa ne prestavite ročice v prosti tek, saj je to nevarno pa še poraba goriva in izraba zavor bosta večji. Želimo vam varčno in varno vožnjo!

Barbara Oswald
Foto: wallpapervortex.com

Leave a Reply