Kako shraniti posebna oblačila

Če želimo oblačila ohraniti lepa in nepoškodovana, jih moramo skrbno shraniti. Ne glede na tkanino in vrsto oblačila, je prvo pravilo, da so ta pred shranjevanjem vedno čista. S posebnimi oblačili ravnamo še bolj skrbno in pri tem lahko upoštevamo naslednje nasvete:

Kašmir
Puloverje iz kašmirja shranite v plastične zabojnike in ne pozabite dodati sivko za zaščito proti moljem. Pred tem seveda poskrbite, da je oblačilo čisto in da odstranite nezaželene mucke. Če v oblačilu slučajno zagledate luknjice, je najbolje, da pulover položite v plastično vrečko in jo dobro zaprete. To odložite za 48 ur v zamrzovalnik, nato dajte oblačilo za 24 ur ven in nato spet za 48 ur v zamrzovalnik, da ubijete ves mrčes.

7_1 puloverji

Svila
Svilena oblačila obešamo na oblazinjen obešalnik. Nekatera lesena ali kovinska obešala lahko svilo poškodujejo . Svilene izdelke shranjujte v temni omari, kamor ne pride svetloba. Ta namreč lahko poškoduje in spremeni barvo svile. Med obešenimi svilenimi oblačili pustite veliko prostora, da bo naravna tkanina dihala. Ravno zato, svilenih oblačil ne shranjujte v plastično vrečo za oblačila.
Omari dodajte zaščitne kroglice ali sivko, da preprečite molje.

Čipka
Čipke so najpogosteje izdelane iz bombaža ali lanenega platna. Te tkanine zahtevajo drugačno nego kot npr. volna. Čipko je najbolje hraniti v suhem, temnem in hladnem okolju. Večja oblačila iz čipke lahko visijo ali so nežno zložena, s pomočjo svilnatega papirja za podlogo ramen in občutljivih področij. Namesto svilenega paprija lahko uporabite tudi bombažno tkanino. Pravilno zložena tkanina ne bo izgubila svoje oblike. Čipko je potrebno, tako kot vsa druga oblačila vsaj 2-krat letno prezračiti. Poskrbeti morate tudi, da je zaščitena pred umazanijo.

7_ 2 cipke

Volna
Čiščenje, pred shranjevanjem oblačil, je pri volni zelo pomembno. Žuželke se raje prehranjujejo z volnenimi vlakni, ki so umazana z znojem, telesnim oljem ali hrano. Glede na navodila na etiketah, ročno ali v pralnem stroju očistite oblačilo, preden ga boste shranili. Čisto in popolnoma suho oblačilo zložite v nepropustne zabojnike. V zabojnike dodajte zaščito proti moljem. Poiščite hladno mesto v vašem domu ali shranite posode v neogrevani garaži ali skladišču. Občasno preverite stanje v zabojih (zaradi insektov). Priporočeno je, da to storite vsake 4-8 tednov. Oblačila postavite na sonce in jih temeljito skrtačite. Preden jih shranite nazaj, še zamenjajte zaščito proti moljem.

Nina Vidmar, modna svetovalka in stilistka,
www.ninavidmar.com, www.ninavidmarblog.com.

Leave a Reply