Kako varčevati v času krize

Brezposelnost, inflacija, vrtoglave cene hrane, da nafte sploh ne omenjamo. Zdi se, da nas finančna kriza noče izpustiti iz svojih krempljev. Kljub takšnemu trenutnemu stanju je mogoče privarčevati kakšen evro. Preberite kako!

Premislite preden kupite

Ozrite se okoli sebe in takoj boste videli malo morje stvari, ki jih sploh ne uporabljate, a vam zasedajo prostor in praznijo denarnico. Pred vsakim nakupom resno premislite, ali stvar res potrebujete ali ne, in se pri tem ne prepustite impulzivnemu zapravljanju.

Uporabite, kar imate

Potrošniška družba je dandanes naravnana po načelu ‘ko se nekaj pokvari, pojdi v trgovino in kupi novo’. Nasvet starejših generacij pa se je glasil mnogo drugače – najprej preveri, ali je pokvarjeno mogoče popraviti, šele nato razmišljajte o nakupu novega izdelka.

save-money

Sam svoj mojster!

Marsikaterega popravila in dela so se lahko lotile sami ali ob brezplačni pomoči kakšnega prijatelja. Raznorazne nasvete najdete v priročnikih ali na spletu. Poleg tega osnovna opravila in popravila, ki jih v osnovi zahteva naše stanovanje, niso tako zahtevna, potrebujete le malo več časa in volje.

Izogibajte se kreditnim karticam

Dandanes je s kreditnimi karticami, ki jih nam vsiljuje kapitalizem, mogoče dobiti skoraj vse. A večina sploh ne pomisli, da nekega lepega dne bo kljub temu ta denar treba vrniti. Prej se boste znebili teh kartic, bolje bo. Če gre za življenje in smrt, si od družine ali prijateljev sposodite gotovino, drugače pa skrčite svoje nakupovalne navade, kolikor je mogoče in sami privarčujte.

Pripravljajte hrano doma

Za kosila v restavracijah lahko na teden zapravite neprimerljivo več denarja kot bi ga, če bi za isti denar kupili živila iz katerih bi zdrav in okusen obrok pripravili doma. V restavracije zahajajte le izjemoma in ob posebnih priložnostih.

Barbara Oswald
Foto: bloggingpro.com, techsigmanu.com

Leave a Reply