Kako in zakaj je dobro kompostirati

Kjer je vrt, mora biti tudi kompostiranje. V vsakem gospodinjstvu nastaja približno 40 odstotkov bioloških odpadkov, to je 400 kg letno, ki jih lahko spremenimo v izvrsten kompost, hkrati pa varujemo okolje.

Postopek: Kompostiramo običajno na vrtu, lahko pa tudi na balkonu, v garaži ali kleti. Na dno kompostnika položimo plast slame ali lesenih delcev, nato odložimo približno 15 cm bioloških odpadkov, naslednja je tanjša plast (2-3 cm) vrtne zemlje in vrtnih odpadkov ali pa slame, papirja, kavne usedline, pepela, bombažnih ostankov, tudi prah iz sesalnika je primeren, potem pa zopet odlagamo odpadke iz kuhinje in tako naprej do vrha pokritega kompostnika.

Uporaba komposta:

  • za pridelavo zdravih, okusnih pridelkov
  • za izboljšanje prsti
  • za boljše zadrževanje vlage
  • za boljše prezračevanje tal
  • za večjo akumulacijo toplote

Hišno kompostiranje prispeva k preusmerjanju enega najbolj problematičnih tokov komunalnih odpadkov z odlagališč v recikliranje.

23mar_kompostiranje notr.

Ekoledar je nastal v sodelovanju z društvom Ekologi brez meja.

Leave a Reply