Kakšno bo vaše leto 2014

Te dni lahko v večini medijev beremo različne napovedi o tem, kaj nas čaka v prihajajočem letu – kaj pomeni leto konja, kaj kažejo planeti in njihove medsebojne relacije, kako se vaše osebno število ujema s številom prihodnjega leta, kako bo vplivala luna in njene mene in podobno. V kakšni meri verjamete in zaupate tem napovedim?

Zagotovo obstaja vpliv planetov na naše delovanje tukaj na Zemlji, še vedno pa ostaja prostor za to, da delujemo in s tem spreminjamo ter gradimo svoje življenje. Zavedati se moramo, da smo mi tisti, ki se moramo zase potruditi – potruditi za svojo srečo in zadovoljstvo. Prevečkrat se zgodi, da smo užaljeni, jezni in prizadeti, ker:
– nismo dobili službe, za katero smo se borili,
– nismo mi dobili projekta, temveč naš sodelavec, konkurent ali kdo tretji,
– nas on/a ni poklical/a in povabil/a na zmenek,
– nas partner ne posluša, ne razume in ne čuti z nami,
– nismo bili povabljeni na prijateljevo zabavo,
– nas starši niso ljubili, podpirali in spodbujali v mladosti,
– smo samski in osamljeni,
– smo v slabem odnosu, ki nas ne izpopolnjuje,
– imamo stalno težave z zdravjem in počutjem na splošno,
– …

Jan 10_Zdravi odnosi

Resnica je, da vse to lahko spremenimo – le potruditi se moramo. Potrudimo pa se tako, da naredimo drugače, kot delamo sicer. Naj navedem primer: spoznali smo privlačno in simpatično osebo, s katero se želimo ponovno srečati in smo si izmenjali telefonske številke, pa nas on/a še ni poklical/a, minila pa sta že dva tedna. Seveda, lahko smo užaljeni, prizadeti in jezni, češ, zakaj me še ni poklical/a, lahko pa naredimo tokrat – prvič v našem življenju – drugače in mi pokličemo. Tako bomo mi naredili korak, korak v novo smer in začeli novo pot. S tem smo se potrudili, potrudili zase. Možna sta dva scenarija: drugi bo zelo vesel, ker ste poklicali vi (morda je bolj sramežljive narave ali pa je bil/a na službeni poti in vas ni mogel/a poklicati) ali pa ne bo dvignil/a telefona. Kakorkoli, vi boste vedeli pri čem ste, kako naprej in to je bistveno. In boste korakali naprej po tej novi poti, korak za korakom, s svojim tempom. Podobno velja tudi za vse ostale situacije, ko namesto, da bi mi naredili »nekaj«, čakamo in pričakujemo to »nekaj« od drugih.
Kako ste se odločili – boste vi tisti, ki se boste potrudili zase ali boste pasivno čakali? Ob koncu leta si velikokrat obljubimo, kaj vse bomo v novem letu delali drugače, potem pa pride novo leto in še vedno delamo vse po starem.

Preberite spodnje trditve in ugotovite, katera drži za vas:

– Ste samski in si želite naslednje novo leto pričakati v dvoje.
– Ste nesrečni v odnosu, v službi ali kje drugje in želite v 2014 izboljšati svoje partnerstvo in odnose z drugimi.
– Ste nezadovoljni, brez energije in slabega zdravja in želite v novem letu doseči notranje ravnovesje in s tem dobro počutje.
– Ste nesrečni v odnosih, ki jih imate v življenju in jih želite v 2014 izboljšati in spremeniti.
– Ste neodločni in se raje prilagodite drugim ter s tem odpoveste svojim željam in si v novem letu želite to spremeniti, da boste zaživeli svoje sanje, ki tiho čakajo v vas.

Ste se našli v vsaj eni izmed naštetih trditev? Vzemite jo, napišite jo na list papirja, naj bo to vaša zaobljuba za leto 2014. In ko se novo leto prične, začnite s koraki v novo smer – ob prvi priložnosti naredite drugače, kot ste delali do sedaj. Le tako boste lahko kaj spremenili. Le pogumno – jaz navijam za vas!

Tinkara Filač, Zdravi odnosi

Leave a Reply