Kam na pustovanje?

Čas, ko mrzla zima prepušča mesto prijaznejši pomladi, je bil na  Slovenskem že od nekdaj dober razlog za številna praznovanja. Začetek novega naravnega cikla je najbolj veselo obeležil pust, kateremu še dandanes pripisujemo velik pomen. Čeprav se pustni karnevali in kurentovanja razlikujejo od tistih nekoč, je običaj ohranil svoj prvotni namen – veseljačenje! 

kurentihcerkljanskih laufarjihdrežniških pustovih, prekmurskem pozvačinukostanjeviških šelmahškoromatih iz Brkinov, dobrepoljskih mačkarah in drugih tradicionalnih maškarah govorimo v času pusta. Vsaka slovenska pokrajina ima svoje pustne maske; ene imajo stare in tradicionalne, druge bolj sodobne. Mnogi menijo, da smo ena najbogatejših dežel s pustnimi maskami, zato vam tokrat ponujamo nekaj namigov kam se prihodnji teden odpraviti na pustno rajanje v Sloveniji.

Pustno praznovanje, ki ga prične pustna sobota, konča pa pustni torek,  v tem času pa mnogi slovenski kraji ponujajo pustne karnevale in veselice. Najznamenitejše in najbolj obiskano je vsekakor tisto najstarejše – na Ptuju, kjer vsako leto prirejajo priljubljeno kurentovanje. Več dni trajajoča prireditev temelji na tradicionalnih pustnih likih, obiskovalci pa si lahko ogledajo tudi številne maske sodobnejšega izvora. Vrhunec pustne povorke je seveda nastop stotin hrupnih kurentov. Letos pripravljajo na Ptuju kar 10-dnevni pustni program (podrobnosti na www.kurentovanje.net)!

online_081426-300
Znameniti ptujski kurenti.

Drugi zelo priljubljen slovenski karneval poteka vsako leto v Cerknici na Notranjskem. Oblast v mestu v času pusta prevzamejo smešni Butalci in čarovnice, ki priletijo z bližnje gore Slivnice, in drugimi maskami. Letos v Cerknici pripravljajo od 7. do 13. februarja Teden pustnega veselja, ki bo zajemal vse od “Žaganja babe” pa tja do pokopa pusta.

Izmed slovenskih krajev z najzanimivejšim pustnim dogajanjem moramo omeniti vsaj še Cerkno kjer poteka tradicionalna “laufarija” Laufarska družina šteje 25 likov, ki (razen enega) na glavah nosijo lesena naličja, imenovana larfe. V Cerknem bo najbolj veselo v nedeljo in na pustni torek. Več o prireditvi na spletni strani www.laufarija-cerkno.si/sl/pust.html.

Barbara Oswald
Foto: aliexpress.com, times.si

Leave a Reply