Kam z odsluženo električno in elektronsko opremo?

Vsi, ki se zavedamo, da velike količine odpadkov zelo obremenjujejo okolje, bomo pokvarjen aparat najprej poskušali popraviti, preden se bomo odločili za nakup novega. Če pa smo se odločili zamenjati še delujočo napravo z novejšo, bomo staro podarili. Zagotovo bo komu prav prišla.

Kadar pa so električne in elektronske naprave odslužile svoje, jih nikakor ne smemo odvreči na divja odlagališča, niti med mešane komunalne odpadke, saj lahko vsebujejo nevarne snovi, ki imajo škodljive vplive na zdravje ljudi in na okolje. Paziti moramo, da se oprema ne poškoduje, preden jo bomo oddali v za to namenjene zbirne centre. Pozanimajte se, kje v vašem kraju lahko prevzamejo take odpadke.

7feb_znak za loceno zbiranje
Znak o obveznem ločenem zbiranju odpadne opreme.

Med električno in elektronsko opremo spadajo: veliki in mali gospodinjski aparati, računalniška oprema, oprema za telekomunikacije, zabavno elektroniko in razsvetljavo, električno orodje, nekatere igrače in oprema za prosti čas, medicinske naprave ter razni instrumenti in avtomati. Bolj natančen seznam opreme lahko poiščete tukaj. Nas so nekateri izdelki kar presenetili.

Ekoledar je nastal v sodelovanju z društvom Ekologi brez meja.

Leave a Reply