Kava lahko pomaga proti depresiji

Najnovejša raziskava harvardske šole za javno zdravstvo (HSPH), ki je bila objavljena na začetku tega meseca, je pokazala, da pitje kave pri odraslih zmanjša možnost samomora. 

Rezultati kažejo, da se pri odraslih, ki spijejo dve do štiri skodelice kave na dan, možnost samomora zmanjša za polovico. Kofein ne le da stimulira centralni živčni sistem, pač pa služi tudi kot blag antidepresiv, ki zviša proizvodnjo določenih živčnih prenašalcev, kot so serotonin, dopamin ali noradrenalin.

“Za razliko od preteklih raziskav smo tokrat lahko določili povezavo med napitki s kofeinom in brez njega in tako ugotovili, da je najbrž kofein tisti, ki kavi daje domnevni varovalni učinek,” je ob tem povedal vodja raziskave, Michel Lucas.

Nedavna študija je pokazala, da kava lahko služi kot blag antidepresiv.
Nedavna študija je pokazala, da kava lahko služi kot blag antidepresiv. (foto-iStockphoto.com)

Raziskovalci so do rezultatov prišli s pomočjo treh študij, te pa so v raziskavo vključile več kot 200.000 ljudi, ki so bili opazovani v obdobju okoli dvajset let.

Avtorji raziskave ob tem poudarjajo, da je povečanje vnosa kofeina nepriporočljivo, saj lahko vodi v neprijetne stranske učinke, in dodajajo, da sta dovolj dve do tri skodelice kave na dan.

Leave a Reply