Kickstarter: Pametno držalo za mobilne telefone že v tednu dni do uresničitve cilja

Projekt Bluejay, ki je plod tudi slovenskega znanja, je na najbolj priljubljeni platformi za množično zbiranje zagonskih sredstev v pičlih sedmih dneh uspelo preseči želenih 80 tisoč ameriških dolarjev.

Kot smo že poročali, gre za pametno držalo za mobilne telefone v avtomobilu, ki se lahko pohvali z vgrajenim pametnim čipom, kateri skrbi za povezavo z mobilnim telefonom prek vmesnika bluetooth. Sestavljen je iz aluminija in vzdržljivih karbonskih vlaken, v avtomobilu pa ga lahko nastavite na sebi najustreznejše mesto.

Razvijalci pametne naprave prihajajo iz londonskega podjetja The Kiwi Factory, ki ga je ustanovil uspešen podjetnik, Nicholas Barlett, s svojimi vodstvenimi in tehnološkimi kompetencami pa se je še posebej izkazal tudi Slovenec, Martin Mikeln, diplomant Fakultete za elektrotehniko, ki je tudi vodja projekta Bluejay. Na splošno se podjetje osredotoča predvsem na področje raziskav in razvoja ter IoT-ja.

Sam sistem je zasnovan tako, da je mobilni telefon z napravo povezan prek mobilne aplikacije, ki se vklopi takoj, ko pride v ustrezno bližino Bluejayja. S tehnologijo Bluetooth vam pomaga pri iskanju avtomobila na parkirišču in obratno, priročno pa pomaga tudi, ko denimo založite svoj mobilni telefon.

Z aplikacijo so razvijalci hoteli čim bolj poenostaviti uporabo telefona med vožnjo. Slednje jim je uspelo z bližnjico za klice in sporočila, navigacijo, možnostjo upravljanja glasbe, hkrati pa shranjuje podatke o vožnji. Aplikacija vsebuje tudi sistem zaznavanja prometnih nesreč, ki ob nastopu le-te pošlje samodejno sporočilo izbranemu kontaktu ter pokliče službo za pomoč.

Do konca kampanje na Kickstarterju je projektu sicer ostalo še dva tedna.

Uroš Kotnik

Leave a Reply