Knjigobežnice bežijo iz rok v roke

Pred približno petimi leti je pobudnica Knjigobežnice, Nina Kožar ustanovila FB skupino in napisala: »Pravila so simpl. Napišeš sporočilce (ne pozabi omeniti skupine), vtakneš v knjigo (ali CD ali DVD), knjigo pustiš v lokalu, na klopci, na vrhu Triglava, na koprskem pomolu ali na kakšni drugi fajn lokaciji, slikaš, sliko in lokacijo objaviš v tej skupini. Če pa si najditelj, prav tako slikaš in objaviš tukaj. Povej naprej!«

Ideja o kroženju knjig je povzeta iz britanskega Guardiana in spletnega portala Bookcrossing, vendar jo je Nina poenostavila in prilagodila, tako da je obveščanje čim bolj enostavno. Prvo knjigo je poslala v svet v Kopru, od takrat knjigobežnice bežijo iz rok v roke.

Prva knjigobeznica
Prvo knjigobežnico je poslala v svet pobudnica Nina Kožar.

Namen projekta ni samo, da krožijo knjige same po sebi, pomembno je, da kroži vsebina. Zato ni mišljeno, da bi se knjig na ta način znebili, temveč, da delimo dobro knjigo z drugimi in to na sporočilce tudi zapišemo. Oddanih je bilo že veliko knjig na vseh koncih Slovenije in tudi izven naših meja je že zašla kakšna. Iz Beograda se je javila najditeljica knjige, ki je bila oddana v Portorožu. Drugi srečni najditelj pa je skupini sporočil: »Knjigo sem našel na Vrhniki, jo prebral v Kamniku in oddal v Izoli. Tole deljenje knjig se mi zdi super ideja«.

Knjigobeznica
Knjiga s sporočilcem pri srečnemu najditelju.

Knjigobežničarji pridno urejajo tudi hišice za knjige, da bodo varne pred dežjem. Čudovit prostor za menjavo knjig in za branje so si uredili stanovalci v Dravljah v Ljubljani, ki lahko ob knjigah tudi posedijo. Ko se bodo z občinskimi možmi dogovorili, bo takšnih hišic še več.

Knjigobeznica Dravlje
V Dravljah je urejen bralni kotiček, hišica pa je vedno polna knjigobežnic.

Vabljeni v skupino Knjigobežnice, kjer boste pustili fotografijo, ko boste oddali svojo prvo knjigo. In bodite pozorni, morda jo tudi najdete.

Leave a Reply