Kobeiagi kilims z uspehom na Kickstarterju ohranjata tradicijo izdelovanja preprog

Oblikovalka in ilustratorka Nina Mršnik ter arhitektka Ivana Blaž, očarani nad lepoto ročno tkanih preprog iz stoodstotne volne – čilimov, sta si zadali obuditi pozabljeno obrt izdelovanja omenjenih preprog. S svežimi vzorci, ki se zgledujejo po njunih risbah, jim želita vdahniti novo življenje. Uspešno sta se preizkusili na Kickstarterju in zdaj odpirata novo poglavje v ponovni popularizaciji čilimov. 

Kilim 1

Nina in Ivana sta se spoprijateljili med študijem v Italiji, kjer je Ivana študirala arhitekturo, Nina pa industrijsko oblikovanje. Po študiju sta se njuni poti za kratek čas ločili, ker je Ivana podiplomski študij nadaljevala na Elisavi v Barceloni, Nina pa na Kraljevi akademiji v Londonu. Po zaključku študija sta se obe ustalili v Ljubljani in od tedaj sta skupaj zasnovali številne projekte, ki so vključevali oblikovanje izdelkov, notranjih prostorov ter različno delo na področju ilustriranja in arhitekture.

Kilim 5

Ideja o skupnem projektu oživitve čilimov je zorela dalj časa. Po dvotedenskem obisku Bosne in Hercegovine, kjer sta se dejansko prepričali, da se skorajda nihče več ne ukvarja s to obrtjo, sta se odločili stopiti k dejanjem. Po naključju sta tudi spoznali gospo Lejlo, ki je motor skupine žensk v Visokem, ki se še dandanes ukvarjajo s proizvodnjo čilimov, in s katero so takoj našle skupen jezik. Dekleti sta bili popolnoma navdušeni nad njihovimi veščinami.

Kilim 2

Ivana, po rodu iz Viteza v Bosni in Hercegovini, je že od malih nog bila obkrožena s čilimi, ki so bili v bivši Jugoslaviji nepogrešljivi dekorativni element marsikaterega doma. Čilimi so poleg tal krasili tudi stene, zofe in postelje, a so danes postali redkost. Razlog za njihov zaton dekleti vidita tudi v tem, da tradicionalni vzorci čilimov niso privlačni za čas, v katerem živimo.

Vsak čilim je unikaten in plod dolgotrajnega ročnega dela. Pri izdelavi tkalke uporabljajo izključno lokalno volno, ki slovi po svoji kakovosti. Volna je s svojimi termoregulatorskimi lastnostmi uporabna tako pozimi, ko greje, ter poleti, ko prijetno hladi. Tkanje čilimov je dolgotrajno delo, ki zahteva veliko mero natančnosti in zbranosti. Tako na primer za izdelavo čilima v velikosti 100 cm x 70 cm porabijo 4 dni, za največji čilim v velikosti 200 cm x 300 cm pa potrebujejo kar šest tednov.

kilim 3

Z novimi vzorci, ki sledijo najnovejšim oblikovalskim trendom in z uspešno kampanjo na Kickstarterju odpirata novo poglavje v ponovni popularizaciji čilimov, ki s svojo kakovostjo in osveženim dizajnom lahko kljubujejo plazu cenenih izdelkov množične proizvodnje.

Leave a Reply