Komorni zbor Orfej na najvišjem državnem zborovskem tekmovanju zlat

Komorni zbor Orfej iz Ljutomera, ki deluje pod stalnim vodstvom Romane Rek, nas je oktobra lani razveselil s prvo nagrado in statuo “Zlate lire”. Oboje je prinesel z Mednarodnega zborovskega tekmovanja Varsovia Cantat na Poljskem.

Preteklo nedeljo je Orfej zopet tekmoval. Tokrat v Mariboru, na najvišjem državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem. Tekmovanje, ki so ga organizirali že štiriindvajsetič, je potekalo v dveh dneh, v soboto 23. in nedeljo 24. aprila. Tekmovanja se lahko udeležijo le izbrane, najbolj kakovostne slovenske pevske zasedbe. Na letošnji Naši pesmi jih je nastopilo petindvajset.

Komorni zbor Orfej v Mariboru. Ffoto: arhiv JSKD
Komorni zbor Orfej v Mariboru.
Foto: arhiv JSKD

Ljutomerski Orfej je na tekmovanju prvič nastopil pod vodstvom Andraža Hauptmana, priznanega slovenskega dirigenta, ki je kot pianist in dirigent diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo. Za svoje umetniško delo s Komornim zborom Ave je poleg številnih priznanj festivalov in tekmovanj prejel Plaketo mesta Ljubljane, leta 2005 pa tudi Gallusovo plaketo, najvišje priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije.

Na letošnjem tekmovanju je Komorni zbor Orfej z nastopom prepričal tako publiko kot strokovno žirijo. V izjemno močni konkurenci je dosegel odličen rezultat. Za svoj nastop je dobil 94,3 točke in s tem osvojil zlato plaketo. Orfej je za svoj nastop dobil še priznanje za absolutno tretje mesto, priznanje za najboljšo izvedbo sodobne slovenske skladbe, napisane od leta 1995, dirigent Andraž Hauptman, pa je prejel še priznanje zborovodji za najboljšo izbiro programa.

Sonja Kolarič

Leave a Reply