Komunikacija med avtomobili za večjo varnost v cestnem prometu

Poleg električnih avtomobilov in vozil, ki za vožnjo skorajda ne potrebujejo več človeškega posredovanja, je razvoj usmerjen tudi v komunikacijo med avtomobili, ki bi voznikom prinesla predvsem večjo varnost.

Ideja “povezanih” avtomobilov je prvič požela večje zanimanje, ko je ameriški kongres razkril načrte za regulacijo, ki bo v prihodnjih letih zahtevala obvezno komunikacijo med vozili.

Največji pobudnik za prenos ideje v prakso predstavlja program Nacionalne administracije za varnost na avtocestah, ki bo svoje poročilo razkrilo v naslednjih tednih. Tehnologija komuniciranja med avtomobili s hitrimi brezžičnimi povezavami brez zakasnitev je pomembna predvsem za zmanjševanje nesreč, saj lahko takšni avtomobili samodejno zmanjšajo hitrost preden voznik sploh zazna rdeče luči. To posledično vodi v prinaša dinamično vožnjo in boljše razvrščanje avtomobilov v kolone, kar bi obenem povečalo tudi propustnost prometa.

S podobno različico sistema so sicer že opremljeni nekateri avtomobili švedske znamke Volvo, ki je znana ravno po prednjačenju v razvoju prometne varnosti. Enega v vrsti podobnih primerov si lahko ogledate v zgoraj priloženem videoposnetku.

Kakorkoli, preden bo omenjena tehnologija luč sveta ugledala še med uporabniki, se morajo proizvajalci avtomobilov dogovoriti za nove standarde, do katerih pa v avtomobilski industriji le redko prihaja. Napredek na tem področju bo zato v veliki meri odvisen predvsem od zanimanja ameriške vlade.

Uroš Kotnik

Leave a Reply