Koristno, zabavno in solidarno zelemenjavanje

Projekt Zelemenjava je namenjen izmenjavi vrtnih sadik, semen, pridelkov, izdelkov in tudi receptov, knjig ter nasvetov. V zelo kratkem času je postal pravo gibanje, ki povezuje navdušence dobrot in lepot z domačega vrta ter ljudi, ki se jim zdi pomembna zdrava prehrana, samooskrba, ohranjanje domačih semen, skrb za okolje, solidarnost in zmanjševanje količin zavržene hrane.

Zelemenjava se je rodila spontano, v dnevni sobi dr. Darje Fišer. Darja se z vrtičkarstvom ukvarja ljubiteljsko, ob prostem času, ko potrebuje oddih od računalnika in računalniškega jezikoslovja, ki jo okupira kot docentko na Oddelku za prevajalstvo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Zelemenjava
Foto: FB/Zelemenjava

Vse skupaj se je začelo z menjavo semen, ki jih je bilo v kupljeni vrečki za njen mini vrtiček preveč. Povabila je prijateljice, da bi izmenjale semena, ob tem so preživele prijeten večer in ga sklenile ponoviti. Naslednjič se jih je zbralo še več in kmalu so za druženja izvedeli tudi drugi, ki so želeli sodelovati. Tako so se preselili na prosto, najprej v KUD France Prešeren, potem pa v park Tabor, kjer so maja organizirali prvo večjo Zelemenjavo in jo ponovili sredi poletja. Dogodku so se pridružili prostovoljci in ga popestrili z zabavnim programom. Ljubljančani so navdušeni nad izmenjavo sadik in semen, pridelkov z vrta, receptov, nasvetov in navdihov in se že pripravljajo na agustovsko izmenjavo, ki bo že to soboto, 24. avgusta v parku Tabor. Osrednji dogodek bo zelemenjavni piknik, organizirana bo delavnica pod vodstvom Zelenih prstkov, izvedeli boste vse o pravilnem ravnanja z odpadki, se zabavali ob predstavi Impro Lige in še marsikaj. In ne pozabite, da na tej tržnici denarja ne potrebujete, prinesite, kar imate odveč. Vaš presežek pa lahko vedno podarite tudi preko facebook strani FB/Zelemenjava.

Darja si za prihodnost projekta želi, da bi zapuščeni vrtovi našli lastnike, ki jih bodo z veseljem obdelovali. Še naprej pa si bo prizadevala navdušiti meščane vseh mest za vrtičkarstvo, četudi samo na balkonih in okenskih policah. Č
Če imate vsaj eno zunanjo steno prosto, vam ponujamo idejo za mini vrtiček, ki vam bo, če ne drugega, zagotovo prinesel obilo veselja.

Leave a Reply