Kos kruha lahko odpravi neprijeten zadah

Zadah se pogosto pojavi ravno takrat, ko moramo biti v stiku z ljudmi, kar nas lahko spravi v neprijeten položaj. Nekaterim pri odpravljanju zadaha tudi ščetkanje in ustna vodica ne pomagata več. Pa veste, da se včasih rešitev skriva že v kosu kruha, vodi in žvečilnem gumiju?

Žvečilni gumi je seveda tisti, ki vas najhitreje reši neprijetnega zadaha. Ali veste zakaj? Skrivnost ne tiči le v okusu žvečilnega gumija, ampak tudi v tem, da z žvečenjem v ustih proizvedemo ogromno sline, ki ves čas spira zobe, jezik in celotno ustno votlino. Tako je pravzaprav slina tista, ki odstranjuje ostanke hrane in z encimi uničuje bakterije ter tako odpravlja neprijeten zadah.

Kruh je poln ogljikovih hidratov, pogosto pa je slab zadah vzrok pomanjkanja le-teh. Ogljikovim hidratom se torej nikar ne izogibajte in pred pomembnim srečanjem vedno pojejte košček kruha.

gum_1595796c
Z žvečenjem proizvedemo ogromno sline, ki očisti ustno votlino

Voda ima mnogo pozitivnih vplivov na naše telo. Med drugim preprečuje tudi slab zadah, zato je nikar ne pozabite piti! Dehidracija namreč povzroča neprijeten vonj v ustih, tega pa si vsekakor ne želite.

Zobe si je potrebno umiti vsak dan, priporočljiva pa je tudi uporaba zobne nitke. Včasih pa pozabljamo na zelo pomemben organ  – jezik. Če imate slab zadah, jezik nežno očistite z zobno ščetko, da z njega odstranite ostanke hrane, ki se nabirajo v luknjicah na njegovi površini.

Lučka Bajs
Foto: oksanashealthkinesiology.co.uk, telegraph.co.uk

Leave a Reply