Kvalitete življenja vam ne določajo zunanje okoliščine, ampak vaš pogled nanje

Nič, kar ste ali še boste doživeli, nima nobenega drugega pomena razen tistega, ki ste ga izbrali sami.
Zakaj doživljate stvari tako, kot jih? Kako jim določite pomen, ki ga bodo imele za vas? Zakaj verjamete, da je nekaj dobro, drugo pa slabo? Dostikrat zato, ker ste na nek način programirani z vrednotami kulture, v kateri živite in s prepričanji ljudi, ki vas obkrožajo.
Kaj na primer pomeni uspeh? Za ene drage obleke, popolno telo, dober avto in veliko denarja; za druge dobra letina riža, od katerega bo lahko preživela vsa vas.
V nekaterih kulturah pomeni smrt konec in že misel nanjo povzroča strah in trpljenje; v drugih smrt pomeni veselje, ker lahko odvržemo ponošeno telo, da gre duh naprej v nove izkušnje.
Predstavljate si, da organizirate zabavo na prostem. Ravno ko je razpoloženje na višku, se razdivja poletna nevihta. Gostje se razbežijo in zabave je konec. Kaj boste rekli? »Joj, kako lepo se bliska in grmi!« Najbrž ne. Jezni boste, ker vam je nevihta prekrižala načrte. Zdaj pa si predstavljajte, da ste ob tej nevihti doma, na suhem in v miru pišete knjigo. Naenkrat se stemni in malo kasneje lahko opazujete čudovito nevihtno nebo. Prevzeti nad prizorom vzkliknete: »Kako dramatično in lepo hkrati.« Morda ste celo dobili navdih za novo poglavje v knjigi. Kaj je drugačnega v prvem in drugem primeru? Nevihta? Očitno se ni spremenila nevihta, ampak pomen, ki ste ji ga dali.

Moj pogled na okoliscine
Nič v vaše življenje ne vstopi z določenim pomenom. Vi in samo vi ste tisti, ki stvarem dajete pomen. Če stvari nimajo drugega pomena kot tistega, ki jim ga določite vi, potem tudi vaše zadovoljstvo nima nič opraviti s tistim, kar se vam dogaja. Ima pa zelo veliko opraviti s pomenom, ki ga boste dogajanju dali.
Če ste zaradi česarkoli jezni, žalostni, razočarani ali nemočni, se vprašajte: »Kaj mi pogled na dogodek govori o meni?« Z drugimi besedami, vprašajte se, kako gledate na situacijo, da jo doživljate tako, kot jo. Potem se potrudite in poiščite v dogodku nov, bolj pozitiven pomen.
Ko enkrat razumete, da vi izbirate pomen, ki ga bodo za vas imele različne situacije, dobite strašansko moč, da lahko spremenite vse v svojem življenju. Vse se spremeni, ko spremenite pogled na vse.

Mateja Kunc, www.izaq.si
Več prispevkov Mateje Kunc v rubriki Ključ do sreče.

Leave a Reply