Laibachi otvorili ljubljanski program v Pulju

Zvočno-vizualni nastop skupine Laibach je v soboto dodobra napolnil cerkev v starem delu mesta Pulj, s čimer se je tudi uradno začel ljubljanski program na znamenitem knjižnem sejmu.

Skupina Laibach je s klasičnim performansom iz 80. let prejšnega stoletja predstavila razstavo, ki so jo poimenovali Laibach Kunst Maschine in se razteza v glavni ter obeh stranskih ladjah cerkve Svetih src v hrvaškem Pulju.

“Za skok v bližnjo preteklost smo se odločili, ker so ljudje ostali brez pravih idej, kako iti naprej, in se zato vračajo nazaj. Za nas pa je to logičen proces: mi delamo vedno par korakov nazaj in potem par korakov naprej. To je pač laibachovska metoda, ki se imenuje retroavantgarda,” je pojasnil član skupine Jani Novak.

Laibachi so s tem odprli predstavljanje slovenske kulture in umetnosti v Pulju, ki se bo pod naslovom ‘Ljubljana bere’, vrstila vse do 11. decembra. Hkrati je bila to tudi uradna otvoritev tretji dan sejma.

Ljubljana, Unescovo mesto literature, kot regionalna gostja puljskega sejma, se sicer predstavlja na samostojni stojnici tik pred osrednjih razstavnim prostorom. Na njej so razgrnjena različna dela nekaterih najbolj znamenitih slovenskih pisateljev in pesnikov, kot so denimo Svetlana Makarovič, Katarina Marinčič, Mojca Kumerdej, Goran Vojnović, Ciril Zlobec in Tone Pavček.

2

Uroš Kotnik
Foto: Tourism Office Pula

Leave a Reply