Lani še v borbi z rakom, zdaj pri 54 letih osvojil olimpijsko zlato

Bo že držalo, da olimpijske igre res pišejo najlepše in najbolj navdihujoče športne zgodbe. Argentinski jadralec Santiago Lange je namreč lani zaradi raka izgubil del pljučnega krila, a se kljub temu uvrstil na igre v Rio de Janeiru, kjer je pri 54 letih postal olimpijski prvak.

Lange je nastopil že na svojih šestih olimpijskih igrah, kjer je skupaj s 25 let mlajšo Cecilio Carranza v mešanem jadralnem razredu nacra 17, ki je sploh prvič del olimpijske družine, osvojil najžlahtnejše olimpijsko odličje.

Da je dosežek še toliko bolj fascinanten, je treba poudariti, da je njegov nastop bil še nedolgo nazaj pod velikim vprašajem, saj so mu lani odkrili raka, zaradi katerega je izgubil del pljučnega krila.

“Zaradi športne kariere moram veliko potovati in najbrž se lahko samo zahvalim, da so mi pravočasno diagnosticirali bolezen. Bil sem namreč precej utrujen, zato sem opravil preglede. Celotna izkušnja me je precej naučila. Pri jadranju se naučiš trpeti na neki način, učiš se napredovati,” je prve besede po neverjetnem dosežku čustveno strnil Lange.

Napeto je bilo vse do konca, saj bi Argentinska posadka zadnji dan lahko ostala brez medalje, a je v končnem obračunu zbrala le točko manj od srebrnega avstralskega in bronastega avstrijskega para, kar je na koncu zadostovalo za najvišjo stopničko.

2

Uroš Kotnik
Foto: edition.cnn.com, reuters.com

Leave a Reply