Slovenci, ki v tujini pišejo zgodbo o uspehu

Odšli so. S trebuhom za kruhom v tujino, kjer jim je tudi uspelo. Tam namreč na najrazličnejših področjih deluje mnogo slovenskih strokovnjakov, ki so dokazali, da se kljub kriznim časom s pravo strategijo da izstreliti med uspešneže. Nekaj jih predstavljamo.

Janez Jeraj kot strokovnjak za elektrotehniko prebiva in deluje v Salt Lake Cityju v ZDA. Diplomiral in magistriral je na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, leta 2005 pa je temu dodal še doktorat na univerzi v Utahu.

Janez Vidmar živi in dela v Illinoisu, kjer opravlja vlogo direktorja ameriškega oddelka za raziskovanje javnega mnenja v podjetju Ipsos, tretjega največjega tržnega raziskovalca na svetu.

Uradni skici za terenski avtomobil Mercedes GLA je zrisal Slovenec Robert Lešnik. (foto: autoguide.com)
Uradni skici za terenski avtomobil Mercedes GLA je zrisal Slovenec Robert Lešnik. (foto: autoguide.com)

Lara Bohinc je vrhunska oblikovalka nakita in modnih dodatkov iz Londona, pri čemer njene izdelke nosijo številne svetovne zvezdnice. Lani je bila za svoje delo tudi nagrajena z redom britanskega imperija.

Marjeta Urh je leta 1994 na univerzi v Wisconsinu doktorirala iz genetike, zdaj pa v podjetju Promega v ZDA, ki slovi po proizvodnjo encimov in drugih produktov, zaseda položaj direktorice oddelka za raziskave.

Robert Lešnik kot oblikovalec avtomobilov služi pri proizvajalcu Mercedes-Benz, kjer vodi oblikovalsko ekipo. Pred nekaj dnevi je Mercedes objavil tudi njegovi uradni skici novega terenskega vozila GLA.

Uroš Kotnik

Leave a Reply