Lenarčič gre s Pipistrelovim letalom na Severni tečaj

Pipistrelovo podjetje je ponovno na tapeti. Ajdovsko podjetje ter pilot in fotograf Matevž Lenarčič bosta ponovno združila moči. Lenarčič namerava v okviru projekta GreenLight WorldFlight – Norh Pole s Pipistrelovim letalom preleteti Severni tečaj.

Lenarčič je eden redkih, ki se bo z lahkim letalom odpravil na Severni tečaj. Pot začenja 19. aprila, ko bo s Pipistrelovim letalom sirus SW poletel z ljubljanskega letališča. Z lahkim, 300-kilogramskim letalom bo na poti preletel Norveško, Severni tečaj, Kanado, Atlantik in Irsko, nato se bo vrnil v domovino.

lenarcic
Lenarčič bo eden izmed redkih, ki so na Severni tečaj poleteli z lahkim letalom. (foto:worldgreenflight.com)

Osnovni namen projekta je spremljanje podnebnih razmer in vplivov globalnega segrevanja. Kot so zapisali na spletni strani projekta, je Arktika pomemben ustvarjalec vremena, spremembe ledenega pokrova imajo lahko velik vpliv na hitrost in smer oceanskih tokov, kar posledično vpliva na življenje po vsem svetu. Lenarčič bo imel na ekspediciji posebno nalogo. Meril bo izpuste črnega ogljika, kar še ne dolgo nazaj ne bi bilo mogoče, zaradi starih naprav, ki so tehtale veliko več kot danes. Merjenja bo opravil z napravo slovenskega izvora, ki jo je razvilo ljubljansko podjetje Aerosol.

Lenarčič je med drugim tudi alpinist, opravil je preko 500 alpinističnih vzponov, pomembnejši med njimi je vzpon na himalajski Broad Peak ter avtor 11 knjig in 31 fotografskih razstav. Eden najpomembnejših podvigov pa je definitivno polet okoli sveta. Lanskega januarja se je s Pipistrelovim ultralahkim letalom podal na večetapno, 100.000 kilometrov dolgo pot okoli sveta. Na poti je šestkrat preletel ekvator, prečkal 120 nacionalnih parkov in tri oceane ter več kot 60 držav na sedmih celinah – tudi Antarktiko ter najvišji vrh sveta Mount Everest.

Matjaž Kljajić

Leave a Reply