Lenarčič po najtežji etapi doslej že na Havajih

Svetovni letalec leta 2013 neutrudno nadaljuje svojo drugo pot okoli sveta. Po skoraj 17 urah v zraku in 3798 kilometrih je namreč varno pristal na letališču Kahului na otoku Maui na Havajih, kamor je priletel iz Kalifornije.

“Definitivno najtežja etapa do sedaj,” je po pristanku utrujeno neverjeten polet povzel Matevž Lenarčič in se odpravil k zasluženemu počitku, saj se je na Havajih ta čas ravno večerilo.

Težave tokrat ni povzročalo vreme, ki je bilo večji del poti ugodno, temveč predvsem komunikacijske težave s kontrolami letenja in naporno nočno pristajanje v izredno gostem prometu na Havajih.

Preden bo Lenarčič nadaljeval pot okoli sveta proti Maršalovim otokom, v mesto Majuro, (predvidoma v petek), je potrebno urediti številne papirje. Ravno na tem področju pričakuje največ zapletov, zato bodo člani ekipe za pomoč in posredovanje zaprosil tudi slovensko državo. Etapa bo podobno kot zadnja dolga 3800 kilometrov, trajala pa bo predvidoma 16 ur.

Na splošno želi v okviru misije GreenLight WorldFlight, ki zajema kar 13 etap skupne razdalje 42.000 kilometrov pridobiti čim več podatkov o globalnem onesnaževalcu – črnem ogljiku. Iz doslej opravljenih meritev je razvidno, da ja Aethalometer največje vrednosti tega onesnaževalca do zdaj zaznal v bližini Zelenortskih otokov in v Teksasu.

Podatki so dostopni tudi na uradni spletni strani misije.

Lenarčič

Uroš Kotnik
Foto: delo.si

Leave a Reply