Lenarčič že tretjič okrog sveta, tokrat v iskanju črnega ogljika

Svetovni letalec leta 2013 bo v okviru misije GreenLight WorldFlight s prav posebnim ciljem že tretjič poletel okoli sveta z ultralahkim letalom.

Na 42.000 kilometrov dolgo pot, za katero bo potreboval približno mesec dni in s katero želi pridobiti čim več podatkov o globalnem onesnaževalcu – črnem ogljiku – se bo odpravil v ponedeljek zjutraj s portoroškega letališča.

Misija poskuša na drugačen, okolju prijazen in energetsko varčen način osvetliti probleme onesnaženosti zraka in s tem povezanih podnebnih sprememb. Cilj tokratne misije je tako pridobiti čim več podatkov o koncentraciji, izviru in poreklu črnega ogljika, ki slovi kot drugi najpomembnejši povzročitelj podnebnih sprememb.

GreenLight Wolrld flight je sicer del programa, v okviru katerega je Lenarčič leta 2012 že opravil prvo pot okoli sveta, leta 2013, ko je postal tudi Svetovni letalec leta, pa še polet na Severni tečaj. S projektoma so dokazali, da kombinacija razvojne dejavnosti in ultralahkega letala prinaša novo paradigmo za merjenje črnega ogljika na decentraliziran, preprost in relativno poceni način.

Posebnost tokratne misije predstavlja tudi strategija merjenja, saj bo le-to potekalo na višini treh kilometrov, kjer meritve doslej še niso bile opravljene. Zbrane podatke bodo uporabili za znanstveno raziskavo, s katero želijo člani misije opozoriti na vlogo črnega ogljika kot globalnega onesnaževalca.

Končno želijo s pomočjo pridobljenega znanja osnovati program regionalnih in globalnih meritev na področjih, ki so z vidika črnega ogljika najbolj problematična, to so Arktika, Sredozemsko morje, Indija, Himalaja, Tibet, pa tudi Kitajska in Rusija.

lenarcic

Uroš Kotnik
Foto: 24ur.com, novice.najdi.si

Leave a Reply