Lenarčič znova na pot okrog sveta za boljše okolje

Slovenski pilot Matevž Lenarčič se je s svojim ultralahkim letalom ponovno odpravil na pot, na kateri namerava preleteti cel svet. Med poletom bo zbiral podatke o koncentraciji črnega ogljika po svetu.

Lenarčič leta 2004, ko je prvič obletel svet.
Lenarčič leta 2004, ko je prvič obletel svet.

Lenarčič je prvič okrog sveta v Pipistrelovem ultralahkem letalu Sinus poletel že leta 2004, ko je izvedel najdaljši let brez kopilota in ekipe na tleh. Podvig je z letalom Virus-SW914 ponovil leta 2012, leto kasneje pa je poletel še na Severni tečaj. Oba poleta sta bila organizirana v okviru programa GreenLight WorldFlight. S poletoma je Lenarčič dokazal, da je koncentracije črnega ogljika z ultralahkim letalom mogoče izmeriti na enostaven in cenovno ugoden način.

»Črni ogljik je pomemben zaradi podnebnih sprememb in vpliva na zdravje. Čeprav ga je malo, tako močno absorbira svetlobo, da segreva atmosfero, na tla pa sočasno meče senco. Vpliv črnega ogljika je primerljiv z vplivom ogljikovega dioksida in je drugi najpomembnejši povzročitelj segrevanja planeta,« je leta 2013 za Delo.si pojasnil Griša Močnik iz družbe Aerosol, ki z Lenarčičem sodeluje pri teh projektih.

Lenarčič se bo prvič ustavil v Španiji, njegova najdaljša etapa brez postankov pa bo dolga 4200 kilometrov, poroča Delo.si.

Martina Drobne

Leave a Reply