Lenarčičev ponovni polet v zgodovino uspešno zaključen

Matevž Lenarčič, fotograf in pilot, se je danes vrnil v domovino. Pred nekaj urami je pristal na Letališču Jožeta Pučnika.

Matevž Lenarčič, nesporni junak, je bil na nekaj več kot enomesečni misiji, v sklopu katere je preletel severni tečaj, Kanado in na koncu še Atlantski ocean. Izjemen pilot je misijo izvedel v ultralahkem Pipistrelovim letalom virus SW.

Matevž Lenarčič

Lenarčič, ki je imel sicer nekaj težav z vremenom in nizkimi temperaturami, je postavil nov mejnik v zgodovini našega aviatorstva, zato ni čudno, da so o njem in njegovem projektu poročali tako domači kot tudi številni tuji mediji. Poleg zgodovinskega dosežka, preleta Arktike, je Matevž na poti zbral nekaj zelo pomembnih podatkov za okoljevarstvenike. Po poročanju nacionalne televizije je izmeril prisotnost črnega ogljika v zraku tam, kjer ga ni še nihče.

Nominiranec za svetovnega pilota leta se je na pot odpravil 22. aprila v ultralahkem Pipistrolovem letalu. Virus SW tehta namreč zgolj 290 kilogramov, z njem pa je zgodovino pisal že lani, saj je obletel Zemljo in večkrat prečkal ekvator.

Foto: Thinkstock

Leave a Reply