Leteči avtomobili že leta 2017

Če se leteči avtomobili še danes zdijo znanstvena fantastika, bodo kmalu postali realnost. Podjetje Terrafugia je namreč že osnovalo koncept avtomobila z razvojno oznako TF-X, ki lahko poleti navpično kot helikopter in v zraku doseže hitrost do 321 kilometrov na uro. Prodajne police naj bi zagledal že čez štiri leta.

Sanje, da bi se na poti iz službe lahko izognili prometni konici oziroma gosto postavljeni signalizaciji, že trkajo na vrata realnosti, napovedujejo pri podjetju Terrafugia.

Tamkajšnji inženirji so razvili hibridni avtomobil z razvojno oznako TF-X, ki bo uporaben tako v vlogi klasičnega prevoznega sredstva kot miniaturnega letala. Leteči avtomobil pri vzletu uporablja električni motor, kar omogoča skorajšnjo neslišnost, za letenje pa koristi pogon na plin.

Inovacija naj bi bila uporabnikom prijazna in enostavna, saj je opremljena z vrsto pripomočkov, ki vozniku pomagajo tako pri vzletu, letu kot tudi pri pristanku. Leteči avtomobil se po materialu kajpada razlikuje od običajnih vozil, saj ga med drugim sestavljajo plastična okna in posebne pnevmatike.

Kljub temu, da hibridno vozilo TF-X zaenkrat ostaja le idejna zasnova, v podjetju Terrafugia z optimizmom napovedujejo, da bo prototip “luč sveta” zagledal že leta 2017. Pri tem izpostavljajo tudi, da bomo za vožnjo po cesti potrebovali zgolj veljavno vozniško dovoljenje B kategorije, medtem ko bo za let potrebna licenca za športnega pilota.

Več podatkov o inovativnem konceptu najdete na uradni spletni strani podjetja Terrafugia.

Uroš Kotnik

Leave a Reply